Platformă de informare și suport pentru pacienții cu HIV, în contextul pandemiei COVID-19

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/ SIDA (UNOPA) derulează, în această perioadă, cu sprijinul MSD România, un proiect prin care își propune să aducă în atenția persoanelor care trăiesc cu HIV „informații corecte, științifice, din surse autorizate”, privind măsurile speciale pe care trebuie să le adopte pentru a evita infectarea cu noul coronavirus, precum și riscurile aferente în cazul în care dezvoltă COVID-19.

În acest sens, pe website-ul www.unopa.ro a fost creată o secțiune specială cu informații actualizate despre noul coronavirus și impactul asupra comunității persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA. Totodată, proiectul oferă pacienților sprijin în vederea depășirii obstacolelor legate de accesul la tratamentul și serviciile medicale specifice infecției cu HIV.

„În cadrul proiectului vor fi periodic diseminate informații prin intermediul rețelelor de socializare și a grupurilor de pacienți din mediul online și, de asemenea, se vor organiza evenimente digitale, prin care medicii infecționiști vor intra în dialog direct cu pacienții și activiștii din domeniul HIV/SIDA” – anunță inițiatorii proiectului. Potrivit acestora, la primul eveniment, care va avea loc miercuri, 27 mai, de la ora 18:00, este invitată să răspundă la întrebările pacienților dr. Mariana Mărdărescu, medic specialist boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Evenimentul va putea fi urmărit live, la următorul link: www.facebook.com/Pacientul20/posts/2529744410622589

 “Încă de la începutul pandemiei pacienții seropozitivi din România au fost supuși unor încercări majore, inclusiv prin transformarea spitalelor în care ei beneficiau în mod obișnuit de tratament în spitale principale pentru tratamentul COVID-19. Chiar dacă au fost directionați către alte spitale, acolo au fost refuzați cu o teamă dublă: de infecția cu HIV și de infecția cu noul coronavirus. Proiectul de față se adaugă întregii activități a Federației UNOPA, care, pe lângă informarea pacienților și sprijinirea dialogului acestora cu medicii, oferă servicii de consiliere telefonică sau online, servicii de suport pentru pacienți, monitorizarea accesului pacienților la tratament și servicii medicale”, declară, într-un comunicat remis presei, Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Conform comunicatului, care citează date colectate de Fundația NEAT ID, 497 de pacienți cu HV din Europa au fost infectați până acum cu noul coronavirus, aproximativ 50% dintre aceștia au necesitat spitalizare, iar 51 de pacienți și-au pierdut viața. În România au fost înregistrate până în prezent 4 cazuri de COVID-19 în rândul celor peste 16.500 de pacienți cu HIV.

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este o federație formată din 22 de asociații județene ale persoanelor care trăiesc cu HIV, care are ca misiune promovarea și apărarea drepturilor acestor pacienți.

M. T.

Articole din aceeasi categorie