Planurile SUA privind România

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, la Washington, consultări cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, întâlnirea celor doi înalţi oficiali reconfirmând angajamentul ferm al ambelor părţi pentru consolidarea şi aprofundarea în continuare a Parteneriatului strategic, inclusiv prin intensificarea dialogului politico-diplomatic şi a cooperării bilaterale, precum şi în ceea ce priveşte provocările la nivel regional şi global, arată MAE.


Consultările politice între şefii celor două diplomaţii au marcat deschiderea celei de a şaptea reuniuni a Dialogului Strategic România – SUA pentru implementarea Declaraţiei comune pentru Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii.

Cu prilejul consultărilor, cei doi oficiali au exprimat aprecierea pentru consistenţa agendei şi dialogului bilaterale, precum şi pentru evoluţiile pozitive şi perspectivele pe toate dimensiunile Parteneriatului strategic – de la cooperarea militară şi de securitate la cooperarea politică, în domeniul economiei, energiei şi relaţiilor interumane, menţionează MAE.

Ministrul român al Afacerilor Externe a evocat, cu acest prilej, momentul simbolic al vizitei, în contextul marcării, în 2021, a 10 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, respectiv de la semnarea Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România. În acelaşi timp, Bogdan Aurescu a exprimat interesul marcării, în anul 2022, printr-o agendă bilaterală consistentă, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.

Conform MAE, discuţiile celor doi şefi ai diplomaţiilor s-au axat mai întâi pe aspecte care ţin de cooperarea militară şi de securitate şi au abordat, în context, evoluţiile cele mai recente în materie de securitate în regiunea Mării Negre.

Bogdan Aurescu şi secretarul de stat Blinken au agreat necesitatea consolidării cooperării în domeniul politic şi de securitate şi apărare şi au evidenţiat importanţa coordonării strânse România – SUA, precum şi în cadrul NATO, în perioada următoare.

Atenție specială pentru Marea Neagră

De asemenea, cei doi oficiali au agreat necesitatea unor măsuri de descurajare şi reacţie credibilă, pe măsura provocărilor care apar la Marea Neagră, în special în legătură cu Ucraina şi au stabilit menţinerea unui contact apropiat în acest sens.

Şeful diplomaţiei române a reiterat necesitatea acordării unei atenţii speciale regiunii Mării Negre, care este esenţială pentru securitatea euroatlantică şi a punctat dorinţa – salutată de partea americană – a României de a contribui substanţial la dezvoltarea viitoarei Strategii a SUA privind securitatea la Marea Neagră, care este în curs de elaborare la nivelul Administraţiei Biden.

„Bogdan Aurescu a subliniat că, în viziunea României, această strategie trebuie să aibă în vedere o abordare multidimensională şi integrată a descurajării, combinând aspectele care ţin de securitatea clasică cu cele care ţin de consolidarea rezilienţei, cu dimensiunea economică, cea de combatere a ameninţărilor hibride, de întărire a securităţii energetice şi de soluţionare a conflictelor prelungite, fiind necesară alocarea resurselor adecvate în acest scop. Secretarul de stat Blinken a apreciat în mod deosebit propunerea României, ca stat riveran şi aliat responsabil şi ferm angajat al SUA, şi a fost de acord cu evaluarea părţii române în ceea ce priveşte faptul că Marea Neagră nu poate deveni un instrument de proiectare a forţei ostile şi destabilizatoare. În context, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea consolidării de o manieră coerentă şi unitară a posturii de descurajare şi apărare pe întreg Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră, evidenţiind importanţa pe care România o acordă creşterii prezenţei militare a SUA în România”, precizează MAE.

Noul Concept Strategic al NATO

Sursa citată menţionează că şeful diplomaţiei române a punctat, totodată, şi importanţa coordonării strânse pe perioada negocierilor privind Noul Concept Strategic al Alianţei, care urmează a fi adoptat la Summitul aliat de la Madrid, din iunie 2022.

Totodată, Aurescu a subliniat rolul important al României în zona Europei Centrale şi de Sud-Est şi la Marea Neagră, precum şi eforturile semnificative ale ţării noastre în ceea ce priveşte consolidarea securităţii, stabilităţii regionale şi rezilienţei strategice.

Ministrul român de Externe a împărtăşit în detaliu cu secretarul de stat Blinken evaluarea sa cu privire la evoluţiile din Republica Moldova şi Ucraina şi a reiterat angajamentul şi acţiunile concrete de sprijin ale României în relaţia cu aceşti parteneri.

Cooperare economică

În ceea ce priveşte cooperarea economică dintre România şi SUA, arată MAE, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea de a dezvolta în continuare cooperarea pe acest palier, cu accent pe obiectivul sporirii investiţiilor americane în regiune, în completarea dimensiunii de securitate.

El a evocat importanţa dezvoltării proiectelor de interconectare strategică foarte importante pentru România, Rail2Sea şi Via Carpathia, proiecte cu impact pozitiv direct atât asupra dezvoltării economice a regiunii, cât şi asupra mobilităţii militare. Oficialul român a încurajat avansarea către identificarea unor formule concrete de participare a SUA, inclusiv financiară, la dezvoltarea acestor proiecte.

În acelaşi timp, cei doi înalţi oficiali au pus accentul pe importanţa cooperării celor două state în domeniul energiei nucleare civile. Ei au salutat relevanţa strategică şi simbolică a anunţului făcut de preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow privind cooperarea cu SUA în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR). Aceasta reprezintă un pas concret în efortul comun de reducere a emisiilor de carbon din sistemele energetice şi în asigurarea securităţii energetice naţionale şi regionale, cu potenţialul de a transforma România într-un hub investiţional şi de furnizare de astfel de tehnologii pentru statele europene şi partenere, arată MAE.

Totodată, oficialul român a evocat perspectivele accederii României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) drept una dintre priorităţile majore de politică externă ale ţării noastre, mulţumindu-i omologului american, cu acest prilej, pentru sprijinul SUA în avansarea în acest proces.

Programul Visa Waive

În plus, Bogdan Aurescu a reiterat interesul României, ca Partener Strategic al SUA, de a înregistra progrese concrete în ceea ce priveşte accederea ţării noastre la Programul Visa Waiver, ca obiectiv de mare importanţă pentru cetăţenii români şi a solicitat implicarea concretă a părţii americane în atingerea acestui obiectiv comun, inclusiv prin susţinerea unei campanii adecvate de comunicare care să contribuie la reducerea ratei de refuz, ultimul criteriu care mai trebuie îndeplinit de România.

Consolidarea şi aprofundarea relaţiei transatlantice

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu şi secretarul de stat Antony Blinken au reconfirmat importanţa deosebită a consolidării şi aprofundării relaţiei transatlantice. Ministrul român a subliniat angajamentul deplin al României pentru promovarea valorilor democratice, consolidarea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a rezilienţei strategice a relaţiei transatlantice, precum şi dorinţa de cooperare strânsă cu SUA în acest scop. El a exprimat interesul României de a contribui consistent la Summitul pentru Democraţie organizat de Administraţia SUA în acest an.

Cei doi oficiali au discutat şi teme de actualitate de pe agenda internaţională, inclusiv relaţiile cu China şi abordarea principială comună în acest sens, secretarul de stat Blinken mulţumind României pentru poziţionare şi acţiuni în acest sens.

Potrivit MAE, cei doi înalţi oficiali au discutat şi despre eforturile comune pentru combaterea COVID-19 şi despre importanţa solidarităţii internaţionale în acest sens.

Bogdan Aurescu a reiterat omologului său invitaţia de a veni în România, primită cu deschidere de secretarul de stat american.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut