Planuri pentru combaterea cancerului

Grupul de lucru pentru combaterea cancerului, reunit recent la Palatul Parlamentului, și-a stabilit prioritățile tematice, printre acestea numărându-se îmbunătățirea cadrului legislativ în sensul asigurării accesului la diagnostic şi tratament pentru pacienții oncologici din toată țara și realizarea de schimburi de bune practici cu grupurile similare din Parlamentul European şi din Congresul SUA.

La reuniunea Grupului de lucru au participat parlamentari și europarlamentari, reprezentanți ai asociațiilor bolnavilor de cancer, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, președintele și reprezentanți ai Institutului Aspen România, consilieri prezidențiali, experți în sănătate publică.

În cadrul dezbaterilor, secretarul Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, social democratul clujean Patriciu Achimaș Cadariu, a arătat că planurile de cancer au fost inițiativa societăților de pacienţi, care au determinat politicienii să le creeze, precizând că este esenţial să se păstreze legătura cu acestea. Totodată, a afirmat deputatul, este important ca în cadrul Grupului de lucru să se identifice problemele legate de epidemiologie, dar şi de resursa umană.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a arătat, printre altele: ”Ne propunem să ajutăm la dezvoltarea politicilor de sănătate în domeniul combaterii cancerului. Activitatea noastră este în interesul pacienților, cancerul este una dintre principalele cauze de deces şi avem nevoie de profesioniști pentru a combate această afecțiune”.

La rândul lor, Cezar Irimia şi Radu Gănescu, reprezentanți ai asociaţiilor de pacienţi, au adus în discuţie ”situaţia complicată a pacienţilor oncologici în contextul pandemiei şi lipsa de informare sau informarea greşită a acestora, în special cu privire la vaccinarea COVID-19. De asemenea, au subliniat importanţa prevenţiei, a capacităţii de screening şi necesitatea unui plan naţional de cancer.

“Acest grup a fost înființat după exemplul celui din Congresul American, iar în Europa, Parlamentul Belgian are un astfel de grup”, a spus și Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, președinte fondator al Institutului Aspen.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut