Planul Național de Redresare și Reziliență, dezbătut sau nu?

Social democrații au cerut o dezbatere în Parlament a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), însă premierul Florin Cîțu susține că în nicio ţară PNRR nu a fost votat în Parlament, fiind un atribut al Guvernului. Cât de necesară este o astfel de dezbatere în Legislativ, este o întrebare la care aleșii clujenii oferă răspunsuri și argumente diferite.

Astfel, când vine vorba de acest plan, social democrații vorbesc despre nevoia de transparență.

„Este un plan pentru România, nu este nici pentru PNL, nici pentru Guvern. Acest plan trebuie să rezolve câteva lucruri. Aceste lucruri nu se pot face pe ascuns, așa cum s-a întâmplat cu Guvernul Orban, care a trimis în decembrie, o formă pe care nu a văzut-o nimeni, fără transparență. Este vorba de două legi importante aici, de Legea transparenței decizionale și Legea liberului acces la informații, care înseamnă că orice decident, de la nivel local până la nivel central, este obligat prin lege să se consulte, atunci când ia o decizie, cu societatea. Apoi, este vorba de niște bani cu care România se îndatorează. În mod normal ar trebui ca orice forme care cresc contribuția României la UE, de exemplu, să fie dezbătute în Parlament și aprobate de două treimi. Nu poate fi o hotărâre politică, planul a fost respins de două ori și va fi respins încă o dată, dacă nu ne consultăm. Noi nu vrem să punem bani pentru PSD, cum spune câte un nepriceput de la Guvern, din când în când, ci vrem să fie respectată exact definiția europeană. Vrem să se respecte condițiile, să nu se facă alocări politice, așa cum s-au făcut la Guvern, numai la comunitățile în care există conducere din partea PNL, UDMR sau USR-PLUS și pe de altă parte, să avem o dezvoltare echilibrată a României”, a declarat senatorul PSD de Cluj, Vasile Dîncu.

Pe de altă parte, liberalii atrag atenția că președintele și-a făcut treaba în negocieri, iar acum este rândul Guvernului să livreze cel mai ambițis plan.

„Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este un pachet de reforme și investiții finanțat prin Mecanismul de Redresare și Reziliență realizat de Uniunea Europeană cu scopul de a oferi sprijin statelor membre pentru a face față provocărilor generate de Criza Covid19.

În urma negocierilor purtate, România va beneficia de 29,2 miliarde de euro, o sumă considerabilă pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a reușit să o obțină pentru țara noastră. Președintele și-a făcut treaba în negocieri, acum este rândul Guvernului să livreze cel mai ambițis plan și să se asigure că vom reuși să atragem cea mai mare parte a fondurilor, fiindcă știm că până în prezent atragerea fondurilor europene a reprezentat o problemă pentru guvernele anterioare. Sunt încrezător că vom reuși să atingem bornele şi ţintele stabilite pentru fiecare domeniu de intervenţie, atât în ceea ce privește reformele cât şi investiţiile”, a punctat deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

Reprezentanții UDMR Cluj în Legislativul României susțin ideea unei dezbateri, dar nu neapărat în Parlament.

“Ar trebui făcut public, dezbătut (planul) de către toate formațiunile politice parlamentare pentru că acest proiect este și un angajament, și din experiență, de obicei punerea în aplicare a unor astfel de proiecte finanțate din aceste resurse depășesc un mandat. Acesta este motivul pentru care cred că se impune o dezbatere și o asumare privind acest plan, dar nu neapărat în Parlament. E important să fie dezbătut și adus la cunoștința tuturor partidelor politice pentru a vedea care sunt prioritățile, dacă sunt propuneri de modificări, să le facem, ca să asigurăm consecvența punerii în aplicare a proiectelor”, a afirmat senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

Nu cred că se impune la nivelul Legislativului o dezbatere, pentru că nu trebuie să adoptăm o lege în acest sens, cred că aceste chestiuni trebuie tranșate la nivelul Executivului. O dezbatere pentru transparență și să vedem cum vor fi utilizate aceste fonduri, sigur că s-ar putea organiza”, a declarat, la rândul său, deputatul UDMR de Cluj, Csoma Botond.

„În sine denumirea întregului program ascunde o minciună, iar pe de altă parte, direcțiile către care vor merge acești bani nu sunt în niciun caz dictate de nevoile economice ale țării noastre. Trebuie dezbateri, pentru că pe de o parte aproape 40% din fonduri se vor duce către mediu, iar o altă parte importantă în digitalizare care reprezintă un domeniu important, dar nu atât de important. Practic acești bani se dau către niște domenii care nu corespund nici pe departe nevoilor economice ale României, e o mare păcăleală. Ar trebui dezbatere în Parlament, e o chestiune care ține de democrație. Nu vor dezbatere (n.red liberalii) pentru că poate i-ar încurca în a-și impune punctele de vedere. Banii aceștia sunt dedicați unor soluții falimentare, sub masca mediului și a energiei verzi”, a spus și deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Ciolacu versus Cîțu

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este un atribut al Guvernului, iar social-democraţii vor trebui să explice celor din Italia, Spania, Franţa „şantajul” pe marginea acestui subiect, declara recent, premierul Florin Cîţu.

„În nicio ţară PNRR nu a fost votat în Parlament, este un atribut al Guvernului, suntem deschişi, ministrul Ghinea a venit în Parlament şi a prezentat PNRR în comisie, deci a fost în Parlamentul României. Noi îl vom prezenta românilor, nu există tratament special pentru social-democraţi. Ministrul Ghinea a fost în comisii, de fiecare dacă când a fost chemat a venit în comisie şi a prezentat, deci nu văd o problemă aici”, a adăugat premierul.

Ulterior, liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat că social democrații vor folosi toate pârghiile legale interne şi naţionale pentru a apăra Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru ca acesta să nu fie transformat într-un nou act normativ al Guvernului prin care să se aloce discreţionar fonduri numai către anumite comunităţi din ţară.

„Am luat o singură decizie, aceea de a apăra PNRR, de a nu-l transforma într-o nouă anexă 7.03 sau într-un nou HG de alocare a fondurilor discreţionar numai către anumitre autorităţi locale, cum au fost şi alocările din fondul de rezervă al prim-ministrului. (…) Vom folosi toate pârghiile legale interne şi internaţionale să evităm acest lucru”, a spus Ciolacu.

Acesta a menţionat că autorităţile locale conduse de social-democraţi au depus spre finanţare din PNRR proiecte în valoare de peste 7 miliarde de euro, în primul rând în domeniul infrastructurii – cum este cel al continuării metroului din Bucureşti, dar şi pe Sănătate – ca de exemplu proiectul dr. Alexandru Rafilla de deschidere a mai multor centre medicale sau pe Mediu.

„Lucrurile nu trebuie să se excludă, trebuie să fie într-o ordonare corectă. Haideţi să fim corecţi. Foarte mulţi români pleacă mai ales din zonele de sud şi din Moldova în străinătate. Trebuie să investim în toate zonele geografice şi de dezvoltare ale României. Asta înseamnă PNRR. Prin definiţia lui şi cum ne-a dat Comisia Europeană, nu am văzut scris planul Cîţu, Orban etc, este Planul naţional al României. (…) Planul este pentru reforme”, a subliniat preşedintele PSD.

Totodată, el a anunţat că PSD ar putea pregăti un plan alternativ de redresare şi rezilienţă.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut