Planul de segregare școlară pe criterii etnice la Huedin a eșuat

Aleșii locali din Huedin au spus NU separării pe criterii etnice a învățământului din oraș. Consilierii reuniți, miercuri, în ședință ordinară, au respins proiectul de hotărâre inițiat de trei consilieri UDMR ce viza preluarea în folosință gratuită a unui imobil aflat în proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal în care ar trebui să se desfășoare activități de educație preșcolară cu predare exclusiv în limba maghiară.

Proiectul a primit votul celor trei consilieri UDMR în timp ce patru consilieri liberali și doi aleși locali social democrați au votat împotrivă. Cei doi reprezentanți ai USR în deliberativul local din Huedin, Marius Ciota și Anamaria Nicola și consilierul independent Horea Matiș au ales să se abțină de la vot.

UDMR a încercat toate metodele să se asigure că proiectul de hotărâre ce vizează preluarea în folosință gratuită a unui imobil aflat în proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal în care ar trebui să se desfășoare activități de educație preșcolară cu predare exclusiv în limba maghiară va fi adoptat de consilierii locali. Astfel, vicepreședintele executiv al UDMR, Anna Horvath s-a dus marți seara la Huedin pentru a-i lămuri pe aleșii locali cu privire la importanța votării proiectului.

„Este important ca orice decizie să se ia în cunoștință de cauză și în interesul comunității”, a explicat Anna Horvath în debutul întâlnirii de marți seara cu aleșii locali din Huedin. Ea a spus că a fost nominalizată de Eparhia Reformată să-i reprezinte interesele în acest caz deoarece din 2017 lucrează ca și colaborator al acestei entități religioase și face parte din echipa de management al programului de investiții derulat de Budapesta pentru dezvoltarea infrastructurii învățământului în limba maternă.

„Ca și comunitate, noi observăm că păstrarea acestei identități nu funcționează de la sine și că trebuie să oferim un surplus. Guvernul Ungariei a inițiat acest proiect în tot Bazinul Carpatic unde trăiesc comunități maghiare pentru a oferi condiții de îmbunătățire a învățării în limba maternă”, a spus Anna Horvath, precizând că nu se pune problema despărțirii copiilor prin mutarea celor de etnie maghiară într-o clădire în care predarea se face exclusiv în limba maternă. Fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca a mai spus că păstrarea identității naționale nu trebuie să fie doar un slogan. „Dacă învață în comun e mai ușor. Pentru întreaga comunitate e benefic acest lucru și vine în sprijinul administrației locale în efortul de a asigura învățământul în limba maternă”, a spus reprezentantul UDMR condamnat pentru corupție și care încă se află în perioada de încercare.

În debutul dezbaterilor pe marginea acestui subiect din ședința de consiliu local de miercuri, consilierul local Horea Matiș a anunțat că proiectul de hotărâre nu are avizul Comisiei de Cultură din Consiliul local Huedin. La rândul său, reprezentantul USR în deliberativul local Marius Ciota a propus două amendamente. Primul a vizat ca perioada de închiriere cu titlul gratuit(comodat) a clădirii Bisericii Reformate să fie de un an și nu de trei, așa cum s-a propus în proiectul de hotărâre. Al doilea amendament viza ca o singură grupă de creșă să fie mutată în clădire, iar al treilea ca toate cheltuielile (gaz, apă, curent, etc, întreținere) să fie suportate de Eparhia Reformată. Consilierii locali nu au fost de acord însă cu propunerile reprezentantului USR.

Viceprimarul UDMR, Buzas Fekete Maria a atras atenția că proiectul statului ungar derulat prin Eparhia Reformată din Ardeal de construire a unei clădiri în care să fie mutați copii maghiari de vârstă preșcolară a fost gândit pentru îmbunătățirea învățământului în limba maternă. „Ni s-a dat posibilitatea și depinde de noi dacă ne folosim de ea sau nu. Din păcate discuția în Huedin a deviat foarte mult. Toate argumentele pro și contra le-am auzit iar grupul UDMR susține și acum proiectul de hotărâre.

Consilierul liberal Mariana Stângă a explicat că în Huedin copiii de etnie maghiară au posibilitatea de a învăța în limba maternă începând de la grădiniță și până la clasa a XII-a. „Ca dovadă avem grupe, avem clase cu predare în limba maghiară în toate unitățile de învățământ. Grădinițele au fost gândite să funcționeze echitabil din punct de vedere al copiilor care frecventează acest unități de învățământ preșcolar. Nu este oportun să separăm acești copilași și nu cred că le facem un bine. Copii sunt prieteni, noi suntem prieteni și nu stricăm prieteniile și conviețuirea liniștită din comunitatea noastră”, a spus Mariana Stângă.

Copii români pot fi înscriși la noua grădiniță dacă învață în maghiară”  

Csoma Botond
Liderul UDMR Cluj, Csoma Botond

Prezent la ședința de consiliul local, liderul UDMR Cluj, Csoma Botond a spus că nu s-a gândit că prin înființarea unei unități de învățământ cu predare exclusiv în limba maghiară se poate isca una astfel de conflict sau dispută între români și maghiari. El a încercat să explice că potrivit ordinului 6134 al ministrului Educației nu constituie segregare școlară pe criteriu etnic situația în care se constituie grupe, clase, unități de învățământ preuniversitar formate preponderent sau doar cu antepreșcolari, preșcolari sau elevi aparținând unui grup etnic în scopul predării în limba maternă a acelui grup.

Ce nu a precizat liderul UDMR Cluj este faptul că ordinul ministrului se referă la constituirea de noi clase și grupe nu la scoaterea elevilor din școlile mixte care deja funcționează foarte bine pentru a fi mutați în alte școli în care predarea să se facă exclusiv în limba maternă.

Botond le-a cerut consilierilor să voteze proiectul pentru a trece peste „momentul jenant interetnic”, precizând că până acum conviețuirea la Huedin a fost bună. El a mai ținut să transmită că la noua grădiniță construită cu fonduri de la Budapesta se pot înscrie și copii de naționalitate română, însă condiția este să învețe în limba maghiară.

Consilierul liberal Mariana Stângă a ținut însă să-i transmită liderului UDMR Cluj că în secolul XXI se merge pe integrare nu pe separare sau segregare. „În momentul în care luăm cele cinci grupe de copii și le ducem în alt loc înseamnă că îi separăm iar ce ați citit dumneavoastră în ordinul ministrului este o chestiune de nuanță. Copiii sunt deja organizați și nu avem nevoie de încă o organizare ca să-i reorganizăm așa cum dorește cineva din afară ca să stricăm ordinea din acest oraș. Cred că sunt false probleme”, a precizat alesul local PNL.

Consilierul PSD, Oana Goga a menționat că în condițiile în care se dorește relocarea tuturor copiilor maghiari din școlile mixte apare o problemă. „Cetățenii români și maghiari din acest oraș conviețuiesc foarte bine însă din păcate vin factori externi care provoacă scântei și incită spiritele și separă comunitatea. Noi suntem aici o comunitate mică și dorim să conviețuim în continuare în liniște și pace așa cum am făcut și până acum, dacă doriți. Avem și familii mixte și nu am avut probleme. Avem școli și pentru limba maghiară și pentru română și nu dorește nimeni relocarea și separarea”, a spus consilierul social democrat Oana Goga.

În urma dezbaterilor care au avut loc timp de 46 de minute pe marginea acestui subiect, aleșii locali din Huedin au decis să nu voteze proiectul. Singurii care au votat pentru au fost cei trei reprezentanți ai UDMR în timp ce patru consilieri liberali și doi consilieri PSD au votat împotrivă. Totodată, consilierii locali USR, Marius Ciota și Ana Maria Nicola s-au abținut de la vot. Și consilierul local independent Horea Matiș, directorul Liceului „Octavian Goga” din Huedin s-a abținut de la vot.

PSD: Dreptul la educație trebuie să fie asigurat tuturor copiilor

După ședința de Consiliu Local de la Huedin PSD a transmis că dreptul la educație trebuie să fie asigurat tuturor copiilor, indiferent de etnie sau naționalitate.

„O societate sănătoasă și prosperă are la bază educația! Tocmai de aceea nu putem priva de la acest drept, indiferent de considerente, niciun copil! În cazul grădiniței nou construite în orașul Huedin, proprietate a Bisericii Reformate, cerințele de funcționare, invocate în acest proiect, încalcă atât cadrul legal cât și pe cel etic. Proiectul prevăzut solicită finanțarea de către statul român al unei unități de învățământ cu predare strict în limba maghiară. În ceea ce privește învățământul de stat, în condițiile legii, învățământul de toate gradele se desfășoară în limba română, sau, într-o limbă de circulație internațională. În cazul elevilor ce aparțin unor minorități, aceștia au dreptul de a învăța limba maternă și de a fi instruiți în această limbă. Aceste drepturi au fost și sunt în continuare respectate în unitățile de învățământ de stat, din România. Avem nevoie de incluziune, de diversitate, pentru ca elevii noștri să se dezvolte cât mai armonios și să devină cetățeni responsabili. Decenii la rândul am militat pentru dreptul la educație, pentru viitorul copiilor noștri și pentru egalitatea acestora, iar acest proiect contravine tuturor demersurilor. Indiferent de motivația acestor condiții, situația creată ar putea destabiliza comunitatea locală. În calitate de consilier județean și președinte al organizației Județene PSD Cluj doresc să felicit și să vin în sprijinul deciziei și poziției adoptate de consilierii PSD Huedin, de a respinge acest proiect. Acordul de finanțarea de la bugetul local al acestei grădinițe să fie condiționat de existența claselor cu predare și în limba română, oferind astfel acces egal la educație tuturor copiilor din orașul Huedin. Făcând apel la principiile social-democrației, vom continua să ne opunem inegalităților sociale și vom milita pentru egalitatea de tratament, oportunități egale pentru toți și echitatea socială reprezintă valori esențiale care întăresc democrația. Datoria noastră este să le oferim cel mai bun mediu de dezvoltare al abilităților. În calitate de reprezentanți ai statului, consider că datoria noastră este a interveni în acest caz pentru a asigura mecanismele ce pot permite fiecărui cetățean să își atingă potențialul. Astfel, împreună cu colegii mei social-democrați, consilierii județeni și locali din orașul Huedin ne vom opune acestui proiect, atâta vreme cât acesta va fi bazat pe principii discriminatorii”, a transmis liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

Noua grădiniţă de la Huedin a fost construită de Biserica Reformată, cu sprijinul statului ungar, fiind inaugurată în 17 iulie. Edificiul cu două etaje a costat 300 de milioane de forinţi (760 000 de euro) şi poate găzdui patru grupe de grădiniţă şi o grupă de creşă.

Proiectul de segregare a copiilor maghiari la Huedin nu se oprește aici. Sâmbătă, 17 iulie, în cadrul așa zisului eveniment Zilele Culturale din  Țara Călatei s-a pus piatra de temelie pentru viitoarea școală maghiară. Și acest obiectiv va fi finanțat de Budapesta prin Episcopia Reformată de Ardeal. Potrivit proiectului, clădirea ar urma să aibă 13 săli de clasă.

În Huedin funcționează două școli. E vorba de Liceul Teoretic „Octavian Goga” și de Liceul Tehnologic Vlădeasa. La Liceul Tehnologic Vlădeasa sunt cinci clase cu predare în limba maghiară de învățământ primar și patru de învățământ gimnazial, iar la Liceul „Octavian Goga” sunt 4 clase de învățământ liceal cu predare în limba maghiară. În total la Huedin sunt 13 clase cu predare în limba maghiară, exact numărul de clase prevăzut în proiectul noii școli.

În anul școlar trecut, la Liceul „Octavian Goga” au fost înscriși 98 de elevi care au urmat cursuri în limba maghiară iar la Liceul Tehnologic Vlădeasa au fost 138 de elevi la clasele maghiare.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut