Plagiat | Instanța a respins cererea lui Lucian Bode de a suspenda hotărârea UBB de reanalizare a tezei de doctorat

Tribunalul Sălaj a respins, marți, ca nefondată solicitarea ministrului de interne, Lucian Bode, de a suspenda hotărârea prin care universitatea a decis, în luna decembrie a anului trecut, reanalizarea tezei sale de doctorat. Decizia Tribunalului Sălaj poate fi atacată cu recurs.

Bode: Se fac arderi pe rug”

Reacția ministrului a venit în cursul aceleași zile, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, una intitulată „Lupta pentru adevăr continuă”, în care susține că decizia instanței „este una firească în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat înainte ca instanța să dea un verdict”.

”Comisia de Etică nu are competența legală de a reevalua o teză de doctorat al cărei titular nu este membru al comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități.

Procedura de examinare a fost viciată. Entitatea care s-a autosesizat nu poate fi aceeași cu cea care soluționează pe fond autosesizarea, fiind în mod evident lipsită de imparțialitate. Mai mult, nu există un raport de analiză în sensul legii.

Pretinsele abateri de la standardele de citare reținute în cuprinsul Hotărârii nr. 1/2023 sunt nelegale și netemeinice. Verificarea ad-hoc a Comisiei de Etică s-a raportat la standarde de citare actualizate recent și care nu erau în vigoare la momentul susținerii tezei, aspecte confirmate chiar de punctul de vedere comunicat de Școala Doctorală.

Demersurile vor continua, pentru că, în ciuda tuturor presiunilor care se fac pentru “arderi pe rug”, este la fel de FIRESC ca adevărul să primeze și legea să fie respectată în cazul tuturor”, se arată în punctul de vedere al ministrului Bode.

UBB Cluj: „Teza este profund viciată”

La înceutul lunii, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a decis că, în cazul tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Comisia de Etică a universității clujene i-a solicitat ministrului Bode să facă corecturile necesare în teza de doctorat și a cerut retragerea de pe piață a cărții publicate pe baza acesteia. De asemenea, UBB Cluj a anunțat că dacă aceste lucruri nu se vor petrece în maxim două săptămâni, va sesiza CNATDCU (Consiliul Național de Etică a Cercetării” „pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut