Plafon de 1,5 miliarde lei pentru ”Prima Casă”

Programul „Noua Casă” va avea în acest an un plafon de 1,5 miliarde de lei, în scădere faţă de 2 miliarde de lei cât a fost în 2020, a anunţat Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), care estimează că vor exista în jur de 6.000 de beneficiari.


„Plafonul din 2020 a fost 2 miliarde de lei, a fost aproape în totalitate subscris. Aproximativ 8.000 de garanţii pentru Prima Casă/Noua Casă au fost date în 2020. Pentru 2021, plafonul este în scădere, la 1,5 miliarde lei. Estimăm în jur de 6.000 de beneficiari ai programului ‘Noua Casă’, acest tip de garanţie fiind dat tot prin Fondul Naţional de Garantare”, a
afirmat Cristian Păun.
Totodată, preşedintele FNGCIMM a subliniat că, pentru acest an, s-a propus o diversificare a finanţării la nivel de IMM-uri.
„Avem o extensie a programului IMM Invest pe agricultură care va conţine şi o componentă nerambursabilă de 10% până la un plafon maxim cam de 100.000 de euro pentru cei din pescuit şi pentru cei din zona de producţie primară agricolă – şi dacă vorbim de cei care prelucrează produse agricole, componenta nerambursabilă de maxim 10% din valoarea finanţării poate să meargă până la 800.000 de euro”, a menţionat Cristian Păun,
care a subliniat că plafonul Agro IMM Invest pentru 2021 va fi de un miliard de lei. Pentru programul IMM Factor plafonul este de un miliard de lei pentru circa 1.000 de IMM-uri beneficiare, iar pentru IMM Leasing plafonul este de 4 miliarde de lei.
Preşedintele FNGCIMM a subliniat că, în perioada următoare, încearcă să propună „nişte scheme de finanţare prin care IMM-urile să ajungă la piaţa de capital”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut