Peste o treime din cheltuielile gospodăriilor românești sunt făcute pentru alimente

Aproape un sfert (23,5%) din cheltuielile aferente consumului gospodăriilor în 2019 a fost alocat pentru „locuinţă, aprovizionare cu apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili”, în România cele mai consistente cheltuieli fiind alocate pentru alimente şi băuturi răcoritoare.

Datele furnizate de Oficiul european de statistică (Eurostat) arată că aceasta este de departe cea mai semnificativă categorie de cheltuieli a gospodăriilor din UE, înaintea „transporturilor” (13,1%), „alimentelor şi băuturile răcoritoare” (13%), „restaurantelor şi hotelurilor” şi „recreaţiei şi culturii” (ambele cu 8,7%).
Restul cheltuielilor gospodăriilor din UE au fost distribuite către „mobilier, echipamente electrocasnice şi lucrări obişnuite de întreţinere a gospodăriilor” (5,5%), „îmbrăcăminte şi încălţăminte (4,6%), „sănătate” (4,4%), „băuturi alcoolice, tutun” (4%), „comunicaţii” (2,4%), „educaţie” (0,9%) şi „altele” (11,2%), care împreună reprezintă aproximativ o treime (33%) din totalul cheltuielilor în 2019.
În cazul României, „alimentele şi băuturile răcoritoare” reprezintă cea mai substanţială categorie din cheltuielile gospodăriilor (26% din total), urmate de cheltuielile cu „locuinţa, aprovizionarea cu apă, electricitatea, gazele şi alţi combustibili” (17,7%), „transport” (12,5%), „recreaţie şi cultură” (6,9%), „îmbrăcăminte şi încălţăminte (6,8%), „mobilier, echipamente electrocasnice şi lucrări obişnuite de întreţinere a gospodăriilor” (6,6%), „băuturi alcoolice şi tutun” (5,2%), „sănătate” (5,1%), „restaurante şi hoteluri” (4,4%), „alte bunuri şi servicii” (4,2%), „comunicaţii” (3,4%) şi „educaţie” (1,2%).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut