Peste 60 de paturi pentru terapie intensivă în județul Cluj

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat miercuri, la Cluj-Napoca, că secţiile de terapie intensivă sunt cele care necesită în acest moment o extindere a numărului de paturi pe fondul evoluţiei SARS-CoV-2 şi că, în total, în judeţul Cluj vor exista 63 de paturi pentru terapie intensivă şi 600 de paturi de patologie medie pentru COVID.

„La nivelul evoluţiei din Cluj ştim că am avut o creştere cu relativă stabilitate faţă de ziua de ieri, dar contextul îl reprezintă şi punerea în aplicare şi respectarea regulilor şi precauţiilor. În acest moment, 52 de de paturi de terapie intensivă, iar în operaţionalizare în perioada următoare încă 11 paturi de terapie intensivă, la Medicală I, Spitalul Militar şi Spitalul din Dej, precum şi 116 paturi pentru patologie medie COVID. În total vor exista 63 de paturi terapie intensivă şi 600 de paturi de patologie medie pentru COVID (…). Secţiile de terapie intensivă sunt cele care necesită în acest moment o extindere a numărului de paturi tocmai pe evoluţie. De aceea suplimentarea cu încă 11 paturi, ajungând la 63 de paturi de terapie intensivă, este capacitatea pe care o putem gestiona în judeţul Cluj. În condiţiile în care sistemul medical din Cluj primeşte aceste cazuri, trebuie să reacţionăm încă o dată la ceea ce se întâmplă în populaţia civilă”, a afirmat Nelu Tătaru.

Ministrul a spus că există o încărcare a unităţilor de primiri urgenţe şi că, în următoarea perioadă, prin utilizarea testelor rapide se va încerca descongestionarea acestora.

„În contextul în care am avut o grevare a zonei de cazuri, am avut şi transferuri din alte zone către Cluj, ţin să mulţumesc corpului medical pentru atitudine şi pentru dăruirea cu care a acţionat şi în aceste cazuri. Orice evaluare am face, avem aceleaşi barometre pe care le urmărim şi în Cluj şi în orice localitate: adresabilitatea către unitatea de primiri urgenţe, internările în secţiile de boli infecţioase sau spitale faza I, faza II sau suport, cazuri în terapie intensivă şi decese. (…) Avem în acest moment o grevare şi o încărcare în unităţile de primiri urgenţe, pe care, în următoarea perioadă, cu acele teste rapide, încercăm să le eliberăm, dirijând cazurile infectate SARS-CoV-2 către unităţile specifice şi cele care nu au SARS-CoV-2 către secţiile non-COVID”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut