Peste 300 de clujeni la marșul Solidarității din București

Mii de angajați din Sănătate, membri ai Federației „Solidaritatea Sanitară” au protestat, luni, 11 martie 2024, în capitală chiar de ziua lor, Ziua personalului medical. Aceștia au solicitat acordarea drepturilor bănești care li se cuvin și au reproșat politicienilor că ultima ordonanță de urgență privind unele creșteri salariale din Sănătate este una a inechității și rezultat al nepriceperii lor.La mitingul și marșul Solidarității, de ieri, au participat aproximativ 300 de cadre sanitare din Cluj, care s-au alăturat celor care luptă pentru recompensarea onestă a muncii pentru toți angajații din Sănătate”, potrivit reprezentanților Federației „Solidaritatea Sanitară” din România. Participanții au protestat pentru respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcție de inflație, asigurarea unei creșteri reale a veniturilor salariale și plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase și vătămătoare.

Clujenii au protestat alături de colegii din Mureș, Bistrița și Timiș

Vicepreședinte a Federației „Solidaritatea Sanitară” România și prim-vicepreședinte al Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” Cluj, Anca Ciora, a confirmat prezența la protestul de la București a peste 300 de cadre sanitare de la Cluj. Totodată, aceasta a spus că alături de clujeni s-au aflat 30 de colegi din Timiș, 60 din Bistrița și 100 de cadre sanitare din Mureș.

Demonstrațiile de protest au început cu un miting în Piața Victoriei, apoi au continuat cu un marș până în Piața Revoluției, cu scopul, potrivit conducerii Federației „Solidaritatea Sanitară”, „de a semnaliza public nemulțumirea angajaților din sănătate față de lipsa de respect pe care o demonstrează guvernanții”. Participanții au protestat, apoi în fața celor două ministere, al Muncii și Sănătății. Ambilor miniștri le solicităm să-și îndeplinească obligațiile asumate și acordarea tuturor drepturilor solicitate. Ambilor miniștri le reproșăm încălcarea flagrantă a îndatoririlor lor publice prin politizarea dialogului social (desfășurată sub coordonarea Guvernului). Încălcarea flagrantă a regulilor de dialog social are drept consecință ivirea unui OUG privind salarizarea care contravin total cele convenite în cadrul negocierilor purtate privind noua lege a salarizării”, au declarat aceiași reprezentanți.

Pe parcursul acțiunilor de protest, reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” au amintit participanților atât în stradă, cât și pe rețelele de socializare situația în care s-a ajunsCe nu vor să știți, deși fiecare dintre dvs. simțiți deja în buzunarele dvs.?! Că Guvernul vă refuză indexarea veniturilor salariale cu inflația. Că acest refuz v-a determinat în ultimii cinci ani, până acum, o scădere a veniturilor salariale reale, în medie, de 22,4%. Cu alte cuvinte, din perspectiva puterii de cumpărare acum sunteți cu 22,4% mai săraci decât în ultimii ani.”

Angajații din Sănătate și-au încheiat protestele în fața Parlamentului unde au solicitat parlamentarilor „onorarea obligațiilor privitoare la adoptarea noii legi a salarizării, în forma negociată, modificarea OUG 115/2023 astfel încât să fie acordate toate drepturile prevăzute în actuala lege a salarizării și a OUG privind unele creșteri ale salariilor din Sănătate, în forma stabilită în proiectul legii salarizării și cu o creștere a veniturilor salariale peste nivelul inflației”.

Dacă solicitările sindicaliştilor din Sănătate nu vor fi luate în seamă, aceștia sunt hotărâți să treacă la greva generală.

Pe de altă parte, Ministerului Sănătăţii, Alexandru Rafila, în legătură cu revendicările sindicaliștilor din cadrul Federației „Solidaritatea Sanitară” a declarat, ieri, că este deschis la un dialog. „Noi suntem deschişi unui dialog, sper să existe şi bună-credinţă din partea acestei federaţii şi colegii mei de la Ministerul Sănătăţii îi vor primi să asculte aceste doleanţe şi, în măsura în care este posibil, să le rezolvăm.

sursă foto: pagina de socializare Federația „Solidaritatea Sanitară” România

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut