Persoane luate ostatice în Olanda

Mai multe persoane au fost luate ostatice într-o cafenea din oraşul olandez Ede la est de Utrecht, a anunţat sâmbătă un purtător de cuvânt al autorităţilor municipale, informează dpa, AFP şi Reuters.

Media locale precizează că persoanele au fost luate ostatice de un bărbat înarmat, care ameninţă să detoneze o bombă.

Un larg contingent de poliţie a încercuit zona din centrul oraşului, potrivit media olandeze.

Nu se cunoaşte exact numărul de ostatici, media locale evocând între patru şi cinci persoane.

Potrivit poliţiei, circa 150 de persoane au fost evacuate.

„Vedem că sunt multe întrebări asupra motivaţiei. Deocamdată, nimic nu arată că este vorba de un atac terorist”, a adăugat poliţia locală.

Ulterior, poliţia olandeză a anunţat că trei persoane au fost eliberate, dar că luarea de ostatici este încă în curs. „Trei ostatici tocmai au fost eliberaţi. Situaţia însă nu s-a încheiat”, potrivit unui comunicat al poliţiei postat pe reţeaua socială X.

Imagini difuzate de canalul public NOS au arătat trei tineri ieşind din „Cafe Petticoat” cu mâinile ridicate în aer.

Poliţia le-a cerut oamenilor să evite deplasările în centrul oraşului, care este situat nu departe de Arnhem.

Serviciile feroviare din zona afectată au fost anulate.

Olanda a cunoscut o serie de atentate şi de comploturi teroriste, însă nu la scara celor din alte ţări europene, precum Franţa sau Regatul Unit.

În 2019, ţara a fost îndoliată de un atac cu focuri de armă într-un tramvai din oraşul Utrecht, atac care a făcut patru morţi. Un bărbat de origine turcă, identificat drept Gokem Tanis, a mărturisit ulterior că a avut o motivaţie teroristă pentru acest atac, care a dus la încercuirea celui de-al patrulea cel mai mare oraş al ţării.

Tot în 2019, poliţia olandeză a inculpat doi jihadişti care ar fi plănuit un atentat terorist ce implica intervenţia de kamikaze şi de maşini-capcană.

În 2018, un tânăr afgan identificat drept „Jawed S.” a înjunghiat doi turişti americani în gara centrală din Amsterdam în 2018, declarând mai târziu judecătorilor că el dorea să-l „apere pe profetul Mahomed”.

Agresiunea a avut loc la o zi după ce politicianul olandez de extremă dreaptă Geert Wilders anunţase că anulează proiectul său de a organiza un concurs de desene menite să-l caricaturizeze pe profetul Mahomed.

În 2004, cineastul olandez Theo van Gogh a fost asasinat la Amsterdam de un bărbat cu legături cu o reţea teroristă islamistă olandeză.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut