Pelerinajul tradițional la Sighetu Marmației, în cinstea Martirilor și Mărturisitorilor

Pelerinajul tradițional la Sighetu Marmației în cinstea Martirilor și Mărturisitorilor s-a desfășurat sâmbătă, 13 mai 2023, în cea de-a doua sâmbătă a lunii mai, luna Preasfintei Fecioare Maria. Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată după procesiunea de la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, la Cimitirul Săracilor. Sfânta Jertfă Liturgică s-a celebrat pe fundația Sanctuarului Martirilor și Mărturisitorilor Români ai Secolului XX, a cărui construire a început, în urmă cu un an, sub coordonarea Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș.

La masa Altarului s-au aflat: Preasfinția Sa Vasile Bizău, Episcopul de Maramureș, Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcop de Oradea, Preasfinția Sa Claudiu Pop, Episcop de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Mihai Frățilă, Episcop al Eparhiei „Sf. Vasile cel Mare” de București, Preasfinția Sa Ioan Bot, administrator al Eparhiei de Lugoj, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar de Făgăraș și Alba Iulia. Între preoții concelebranți s-a aflat pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla. Au fost de față pelerini din toată țara: preoți, studenți seminariști, persoane consacrate, credincioși din toate eparhiile Bisericii Române Unite, preoți și credincioși romano-catolici, credincioși de alte confesiuni.

La începutul Sfintei Jertfe Liturgice, Preasfinția Sa Vasile a urat bun venit tuturor celor prezenți „pe locul sfânt al jertfei Martirilor și Mărturisitorilor Bisericii noastre, acest loc binecuvântat unde noi învățăm smerenia, perseverența, viața ancorată în Cristos, învățăm să fim răbdători, învățăm să fim buni creștini” și a transmis și salutul Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscopul major al Bisericii Române Unită cu Roma, „care este în comuniune cu noi, se roagă împreună cu noi”. Apoi a dat citire unui „text de aducere-aminte” despre moartea cu care a adus mărire lui Dumnezeu fiecare dintre Episcopii martiri greco-catolici: Fericitul Vasile Aftenie, Fericitul Valeriu Traian Frențiu, Fericitul Ioan Suciu, Fericitul Tit Liviu Chinezu, Fericitul Ioan Bălan, Fericitul Alexandru Rusu, Fericitul Iuliu Hossu, Fericitul Episcop romano-catolic Anton Durcovici. A amintit momentul istoric al vizitei Sfântului Părinte Francisc și al Beatificării de la Blaj, din 2 iunie 2019, și apoi prezentul, momentul de „astăzi”, când, prin toți cei pomeniți, „Mântuitorul Cristos ni se face cunoscut și ni se prezintă cu rănile Lui glorioase”. Episcopul Eparhiei de Maramureș a invitat apoi la rugăciune, în mod particular la rugăciune pentru pace, pentru că „aici, peste râul Tisa este durere mai mare, pentru că este război și se moare”.

Cuvântul de învățătură l-a rostit Preasfinția Sa Claudiu. „(…) Noi, astăzi, am demonstrat că suntem urmașii martirilor fiindcă am venit aici, am venit să îi regăsim aici, să regăsim biruința lor aici; dar trebuie să o facem în fiecare zi. Nu ajunge să spunem: «Noi suntem greco-catolici!»; «Noi suntem urmașii Episcopilor martiri!». Ci, în fiecare zi, când ne trezim, trebuie să ne aducem aminte că suntem fiii Tatălui ceresc și viața noastră să fie conformă cu această paternitate. În fiecare zi, când ne trezim noi trebuie să ne trezim să ne trăim Botezul nostru, să spunem «Da!» lui Dumnezeu și «Nu!» acestei lumi. Nu suntem chemați în aceste vremuri să o facem precum Martirii, cu prețul sângelui. Dar o avem de făcut în fiecare zi, în fiecare clipă: când ne trezim trebuie să manifestăm Botezul nostru. Și atunci cu adevărat putem spune că suntem urmașii Martirilor, suntem fiii și fiicele Bisericii Greco-Catolice” – a spus Preasfinția Sa Claudiu.

A încheiat actuala ediție a Pelerinajului, cum obișnuiește să o facă în fiecare an, Episcopul locului, Preasfinția Sa Vasile. A spus: „Aici, la Sighet, primim multă lumină. Este locul demnității poporului nostru, este locul unde învățăm ce înseamnă jertfa, ce înseamnă rugăciunea, perseverența, răbdarea și toate virtuțile”. Amintind că în acest an celebrarea s-a săvârșit pe fundația viitorului Sanctuar din Cimitirul Săracilor, a spus: „Noi suntem toți cărămizi vii, pietre vii în Cristos. Și prezența dumneavoastră aici mărturisește că suntem pietre vii în templul Dumnezeului Celui viu, piatra cea «din capul unghiului» fiind Cristos, Domnul. Și pentru ca să ne putem adăposti în acest templu ce se ridică aici, se cuvine ca fiecare dintre noi să punem și o cărămidă, ca templul să se înalțe. Să punem o cărămidă pentru ca, împreună, cărămidă cu cărămidă, ajungem sus. Dar acea cărămidă care este cea mai importantă este memoria pe care să o cultivăm și exemplul creștinesc pe care să îl dăm acolo unde trăim. Pentru că pietrele cele vii sunt cele care construiesc templele sufletești. Și, în aceste vremuri avem nevoie de aceste exemple, ale fraților și surorilor noastre, ale creștinilor care dau mărturie despre iubirea lui Dumnezeu, despre îndelunga-răbdare și despre biruința Lui de la sfârșit”. A încheiat prin cuvintele: „În acest loc se fac și minuni. Și, de aceea, să nu uităm să îi invocăm pe Fericiții Episcopi martiri, să ne încredințăm Maicii Sfinte și toți împreună să ne regăsim și anul viitor în acest loc”.

V. S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut