Parlamentul de la Chișinău a respins învestirea unui guvern condus de Natalia Gavriliţă

Învestirea unui nou guvern în Republica Moldova, în frunte cu Natalia Gavriliţă, nu a fost susţinută joi în Parlamentul de la Chişinău. Niciun deputat nu a votat în favoarea candidatei desemnate de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, informează Radio Chişinău, Deschide.md şi MOLDPRES.

Astfel, potrivit legislaţiei Republicii Moldova, şeful statului Maia Sandu trebuie sa înainteze o nouă candidatură.

Premierul desemnat şi-a prezentat în plen programul de guvernare, dar şi echipa de miniştri şi a răspuns preţ de câteva zeci de minute întrebărilor adresate de deputaţi. Parlamentul a examinat timp de mai multe ore învestirea guvernului în frunte cu Natalia Gavriliţă, care însă, i-a îndemnat pe deputaţi să nu o voteze, pentru a declanşa alegeri parlamentare anticipate. Discuţiile au degenerat în replici între deputaţii socialişti şi cei ai PAS şi membrii desemnaţi ai guvernului.

Premierul desemnat Natalia Gavriliţă a adus critici dure la adresa actualului Parlament, care nu ar mai reprezenta interesele cetăţenilor, şi a amintit de victoria Maiei Sandu la alegerile prezidenţiale şi de aşteptările cetăţenilor pentru realizarea programului său.

Mai mulţi deputaţi au calificat şedinţa desfăşurată joi drept ‘circ’. Platforma „Pentru Moldova’, din care face parte şi Partidul Şor, a părăsit şedinţa Parlamentului, iar deputaţii Platformei DA au asistat la dezbateri, dar nu au intervenit în discuţii.

Încă la începutul şedinţei, liderul PSRM, Igor Dodon, anunţase că fracţiunea socialiştilor nu o va susţine pe Natalia Gavriliţă şi o va propune pentru funcţia de prim-ministru pe Mariana Durleşteanu. Ulterior, şeful fracţiunii PSRM, Corneliu Furculiţă, a anunţat că a fost formată o majoritate parlamentară din 54 de deputaţi care o vor vota pe Mariana Durleşteanu şi babinetul de miniştri propus de aceasta.

Potrivit Hotărârii Curţii Constituţionale din 6 august 2020, în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară, preşedintele Republicii Moldova este obligat sa desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcţia de prim-ministru.

Guvernul condus de Ion Chicu a demisionat pe 23 decembrie. Preşedintele Maia Sandu a desemnat-o la 27 ianuarie pe Natalia Gavriliţă pentru funcţia de premier. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să voteze un nou guvern în decurs de 45 de zile de la acea dată, în caz contrar va fi dizolvat şi vor fi declanşate alegeri parlamentare anticipate.

După ce Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că Parlamentul nu se poate autodizolva, preşedintele Maia Sandu a anunţat că e gata sa aleagă o altă cale pentru a declanşa alegeri parlamentare anticipate. Maia Sandu a declarat că totul va depinde de felul în care vor răspunde formaţiunile parlamentare la apelul său de a nu vota de două ori la rând guvernele pe care le-ar propune candidaţii desemnaţi pentru funcţia de premier.

Potrivit unor analişti politici, un scrutin înainte de termen o va ajuta pe Maia Sandu să ajungă la pârghiile reale ale puterii, în condiţiile în care puterile preşedintelui Republicii Moldova sunt în prezent unele foarte limitate.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut