Parlamentarii români nu mizează pe cryptomonede

Doar patru deputați au investit în monede virtuale•

Din cei 330 de parlamentari români, doar câțiva figurează în declarațiile de avere cu investiții în monede virtuale, un trend, de altfel foarte răspândit în întreaga lume dar și în România.

Parlamentarii români au trebuit să-şi depună, până în 15 iunie, declaraţiile de avere şi interese. Din documentele prezentate, reiese că marea majoritate și-au adăpostit banii în bănci cu titlul de depozite iar o mare arte și-au investit economiile în case și terenuri. Alții au preferat să-și cumpere mașini și bijuterii, iar unii dintre aleși au investiții în acțiuni la diverse societăți comerciale.

Sunt și parlamentari care au mizat pe moneda virtuală.

În România, tranzacțiile cu monede virtuale au fost pentru prima dată reglementate în 2019, prin intermediul Legii 30/2019, care a introdus în Codul Fiscal prevederi referitoare la impozitarea veniturilor obținute astfel. Conform acestor reglementări, veniturile din transferul de monedă virtuală se încadrează în categoria veniturilor din alte surse și sunt supuse regimului fiscal specific pentru această categorie, cu anumite particularități. Una dintre particularități este aceea că determinarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale aplicabile este în sarcina celor care realizează veniturile, nu în sarcina plătitorilor de venit (cum este în cazul altor venituri din aceeași categorie). Chiar și pentru schimburile efectuate prin intermediul platformelor de tranzacționare, obligația de raportare rămâne în sarcina utilizatorilor.

În România, persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligația de a declara aceste venituri, iar impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului. Agenția Naționalã de Administrare Fiscală  a publicat în urmă cu un an un material informativ privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală.

Dintre deputații români, doar patru au făcut investiții în monede virtuale. Printre aceștia se numără și liberalul clujean Radu Moisin. Din declarația de avere rezultă că Moisin a cumpărat 2XTB în valoare de 42.000 de euro.

Liberalul a preferat să investească împreună cu soția peste 60 de mii de lei și 25.000 de euro în acțiuni la diverse societăți comerciale. Moisin mai are în conturi aproximativ 40.000 de lei, 37 de mii de euro și 25.000 de franci elvețieni.

Un alt parlamentar român care mizează pe moneda virtuală este Elena Berescu, deputat USR de Iași. Deputatul ieșean a investit 18.000 euro în Bitcoin crypto. Elena Berescu mai figurează cu investiții în fonduri de investiții și depozite bancare de peste un milion de euro, zeci de mii de dolari și lei.

De asemenea parlamentarul figurează cu sume consistente pe care le-a împrumutat unor persoane juridice sau fizice sau au fost plasate în acțiuni la societăți comerciale.

Daniel Codruț Blaga a cumpărat cu 27.000 de dolari SUA monede virtuale de la Interactive Brokers LLC IB. Daniel Blaga este deputat USR de Dâmbovița și mai deține depozite bancare și investiții în fonduri de pensii de peste 300 de mii de lei.

Marius-Andrei Miftode este un al deputat cu investiții în cryptomonede. Parlamentarul USR de Brașov a cumpărat Mex Maiar Exchange în valoare de 1444 USD și Egld în valoare de 10200 USD. Miftode mai figureaz cu depozite bancare de aproape 100.000 de lei și acțiuni la societăți cmerciale de peste 18.000 de euro.

C.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut