Parcul mare din Gherla, luat cu asalt

În aceste zile caniculare, în municipiul Gherla cel mai căutat loc este frumosul parc aflat chiar în imediata apropiere a Pieței Libertății, adică centrul orașului. Nu întâmplător localnicii caută răcoarea în această adevărată oază de verdeață și liniște, fiindcă în țara noastră puține localități de mărimea Gherlii dispun de o zonă verde așa întinsă și plină de arbori seculari, unele specii rare.

Supranumit de specialiști (dar, nu numai de ei) „Micul Schönbrunn” (aluzie la Viena), parcul orașului, conceput în stil englezesc, a fost inaugurat în anul 1864 și se întinde pe 40 de hectare, între Canalul Morii și cursul regularizat al Someșului Mic. Cele opt alei (fiecare poartă numele unui oraș înfrățit cu Gherla) sunt păstrate intacte și în zilele noastre, devenind locurile preferate ale gherlenilor și turiștilor, pentru plimbare, joacă și recreere. Mai ales în aceste zile călduroase, de dimineață până seara târziu toate băncile de pe marginea aleilor sunt ocupate, la fel și aparatele fitness montate în aer liber. La mijlocul parcului se află un lac de agrement, pe care doritorii se pot plimba cu bărci și hidrobiciclete. Tot acolo se găsește Grădina vară aparținând Cooperativei de consum din localitate, unde terasa are mulți oaspeți în această perioadă de vară.

Având în vedere temperaturile ridicate din aceste zile, în toate farmaciile de pe raza municipiului Gherla sunt montate dozatoare cu apă rece, iar în plin centrul municipiului funcționează zi și noapte o cișmea cu apă potabilă. O cișmea cu apă este și în incinta pieței agroalimentare de pe strada Cloșca, unde sunt păstrate în condiții bune atât legumele, cât și fructele.

Acum câțiva ani, prin grija Primăriei, în Piața Libertății a fost instalat un ceas mare, care arată și temperatura la momentul potrivit, un bun indicator pentru cetățenii care vor să scape de caniculă. Măsuri care au ca scop prevenirea insolației și a unor boli cauzate de temperaturile ridicate.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut