Parcul mare din Gherla, în aşteptarea vizitatorilor

Supranumit şi „Micul Schönbrunn”, parcul municipiului Gherla, conceput în stil englezesc, a fost inaugurat în anul 1864 şi se întinde pe cca. 40 de hectare, între Someşul Mic şi canalul Someşului. Aleile principale sunt orientate în direcţiile punctelor cardinale şi intercardinale ca o adevărată  „Roză a vânturilor”.

Parcul, aflat chiar în zona centrală a oraşului, cuprinde variate specii de arbori autohtoni, dar şi exotici (sunt arbori cu o vechime de peste 100 de ani!), printre care şi un arbor de Ginkgobiloba.

După ce timp de două  luni această frumoasă zonă verde a fost interzisă vizitatorilor, după 15 mai parcul s-a redeschis publicului. Prin grija Primăriei şi a SC ADP SA, toată suprafaţa parcului a fost dezinfectată şi curăţată. Zilele trecute au fost puse la loc şi băncile, fiind cosită iarba de pe marginea aleilor.

Avem şi noutăţi. La „Casino” (fosta popicărie) a fost amenajat un miniteren cu gazon sintetic pentru practicarea diferitelor sporturi (tenis, volei sau baschet), iar în prezent,  pe partea cealaltă a fostei arene de popice, se lucrează la amenajarea unui minteren cu   tartan. Două   baze sportive în incinta parcului, puse la dispoziţia tinerilor. Alături se găseşte părculeţul copiilor, deocamdată închis pentru cei mici din cauza stării de alertă. Din pricina restricţiilor cauzate de pandemia COVID-19, nici bazinul cu dimensiuni olimpice de la marginea parcului nu este pus încă la dispoziţia amatorilor de înot.

În curând se va redeschide pentru agrement şi lacul din vecinătatea Grădinii de vară, unde amatorii se pot plimba cu bărci şi hidrobiciclete. Pontonul deja a fost reparat, urmează ca împrejurimile lacului să fie reamenajate.

Edilii oraşului doresc ca în această vară să repare şi gardul stadionului de la marginea parcului, iar în viitor vor fi demarate lucrările de construire a noului bazin de înot didactic, una  din cele mai  importante investiţii ale administraţiei locale.

Începând din 15 mai, la Gherla se poate merge şi în zona de agrement „Brădet”, de pe dealul ce înconjoară oraşul, cândva locul preferat de weekend al locuitorilor urbei. S-a pus la punct şi părculeţul de pe strada Clujului, unde este amenajat şi un  spaţiu de fitness.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *