Parcul Armătura, încă o oază de verdeață la dispoziția clujenilor

Clujenii se pot bucura de o nouă oază de verdeață. Parcul Armătura a fost deschis, luni, oficial, și inaugurat în prezența oficialităților.

Primarul Emil Boc a prezentat facilitățile accestui spațiu verde inedit.

„Astăzi (n.red luni) a fost deschis pentru clujeni Parcul Armătura, un parc de 3,2 hectare de teren. Pe căldurile astea, avem oaza aceasta de verdeață… Avem teren de sport, stație de încărcare pentru biciclete electrice și trotinete, iar acolo este Someșul. Îi invităm pe clujeni să se bucure de această oază de verdeață a Clujului. Avem 205 arbori noi plantați pe lângă cei existenți în parc”, a declarat primarul Emil Boc.

Concret, dintre detaliile tebnice amintim o suprafață de 3,25 ha unde au fost plantați 205 arbori noi; revitalizarea culoarului de mobilitate verde-albastru aferent Someşului – în zona Parcului; modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului; realizarea unui podeţ pietonal şi velo peste pârâul Nadăş; mobilier urban modern, stații de încărcare pentru biciclete / trotinete electrice, sistem de iluminat cu tehnologie LED; rețea wireless cu acces gratuit la internet; amenajare zone de joacă, alei pietonale, terenuri de sport etc.

Municipalitatea și-a propus să creeze și să revitalizeze peste 190 ha de spații verzi în Cluj-Napoca, iar Parcul Armătura este un proiect important din acest program.

De asemenea, până în 2030 municipalitatea își propune să planteze peste 100.000 de arbori și să reducă amprenta de carbon din oraș cu 15%.

Modernizarea Parcului Armătura face parte din amplul proiect „Rethinking Someș”, prin care malurile Someșului vor fi revitalizate în urma unui concurs internațional de soluții.

Parcul este realizat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectiv Specific 4.1 Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Valoarea totală a investiției este de 18.703.513,99 lei.

Nu în ultimul rând, primarul a precizat că pe banii primăriei, vor fi montate aparate de fitness și un loc de joacă, pentru că în proiectul inițial pe fonduri europene nu au fost incluse aceste două facilități. Acestea au fost comandate suplimentar. De asemenea, parcul va avea și wireless gratuit, iar rețeaua va fi disponivilă săptămâna viitoare, fiind derulată deja procedura de recepție.

Anul acesta, pe lângă platorul Sălii Sporturilor, Parcul Armătura și malurile Someșului, vor mai finalizate Parcul Feroviarilor și Observatorului, Parcul 14 iulie și micul parc de 900 de metri pătrați în locul centralei termice de pe str Grigore Alexandrescu. „UE ajută la schimbarea calității vieții, clujenilor, românilor, politica de coeziune face diferența în fiecare colț al UE”, a mai spus Emil Boc.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut