Parastas pentru toți cei trecuți la Domnul, la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”

O slujbă de pomenire pentru cei peste 4.000 de pacienți care au trecut la Domnul în cei 10 ani de funcționare a Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca a fost oficiată sâmbătă după amiază, la Catedrala Mitropolitană, de ÎPS părinte arhiepiscop și mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența a sute de persoane – rude, prieteni sau apropiați ai celor decedați.

La finalul slujbei, mitropolitul Clujului a adresat un cuvânt de învățătură și de mângâiere participanților.

„Atunci când murise Lazăr, tânăr, pe surorile sale Marta și Maria Domnul Isus Hristos le-a mângâiat cu acest cuvânt: «Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri va trăi. Și oricine trăiește și crede în Mine nu mai moare niciodată». Aceasta e cea mai mare mângâiere pentru noi, creștinii: că existența noastră continuă în Eternitate. (…). Noi nădăjduim că cei ce s-au mutat la Domnul din Centrul de Îngrijiri Paliative «Sf. Nectarie» sunt acolo, în mulțimea cea mare din jurul Tronului Domnului nostru Iisus Hristos. Noi spunem cuvinte, însă El este Stăpânul Vieții și Stăpânul Morții, singurul care ne poate aduce mângâiere în orice situație. (…) Noi credem că dragii noștri, care s-au mutat, după socoteala noastră prea devreme, credem că sunt acolo, în mângâierea Domnului nostru Iisus Hristos” – a spus ÎPS Andrei.

Și a adăugat: „Gândindu-se la scurtimea vieții, un poet duhovnicesc, Traian Dorz, inspirându-se din ceea ce spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Evrei, că suntem călători, aici, în călătorie scurtă, inspirându-se din această spusă, a scris o poezie frumoasă, Trenul Vieții. «Un lung tren ne pare viața»… Viața-i doar o călătorie. Ne urcăm în tren, socializăm, vorbim cu ceilalți și nu observăm că-n fiecare gară coboară câte cineva, iar la un moment dat ne vine și nouă rândul să coborâm. Și poezia se termină așa: «Vine-odată însă vremea,/ Să ne coborâm și noi./ Ce n-am da atunci o clipă,/ Să ne-ntoarcem înapoi?// Dar pe când, privind în urmă,/ Plângem timpul ce-a trecut,/ Sună goarna VEŞNICIEI:/ Am trăit și n-am știut». E scurtă, e plină de necazuri și de puține bucurii, viața, și ne rugăm lui Dumnezeu ca ei, cei ce-au plecat așa devreme, pe care-i purtați în suflete, să-și găsească odihna întru Împărăția Domnului nostru Iisus Hristos. Și credem, credem că va veni clipa când din pământ toți ne vom scula și vom fi din nou împreună cu Domnul Hristos și împreună cu toți cei dragi”.

Mitropolitul și-a exprimat compasiunea pentru toți cei care s-au mutat la Domnul din Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”, adăugând: „Să le facă Dumnezeu parte de odihnă și dvs să vă dea sănătate. Nouă, celor care mai trăim un pic, cum zice Sf. Apostol Pavel, să ne dea înțelepciunea să trăim frumos. Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească!”

Directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”, pr. Bogdan Chiorean, a mulțumit mitropolitului Andrei pentru inițiativa și invitația de a oficia acest parastas, la zece ani de funcționare a așezământului medico-social, la Catedrală, „toți, împreună”, și totodată, a mulțumit celor prezenți pentru că au rămas în comuniune cu Centrul. „Faptul că dvs veniți la parastas după un an, după doi sau, iată, după zece, înseamnă mult pentru noi și ne dă tăria necesară să putem să continuăm atât timp cât Dumnezeu ne va considera potriviți în acel loc” – a spus pr. Bogdan Chiorean.

Toți cei prezenți la slujba parastasului au primit, la intrarea în catedrală, câte o lumânare aprinsă, iar la finalul slujbei, voluntarii Centrului „Sf. Nectarie” au împărțit participanților colivă și colăcei.

***

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, inițiat, în anul 2009, de vrednicul de pomenire episcop Vasile Someșanul, cu binecuvântarea mitropolitului Bartolomeu Anania. Construcția Centrului a fost finalizată în 2012, an în care a și fost inaugurat, la  9 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie. Deschiderea oficială a avut în 8 mai 2013, zi în care a fost primit primul pacient.

În decursul celor zece ani de activitate, la Centrul „Sf. Nectarie” au primit, în mod gratuit, asistență medicală, spirituală, psihologică și socială, peste 6000 de pacienți cu boli cronice progresive, indiferent de etnie, statut social sau confesiune.

Comemorarea pacienților care au trecut la cele veșnice în cadrul instituției medico-sociale, în ultimul an, este un eveniment care a devenit deja tradiție și care, în mod obișnuit, are loc în fiecare an, la sediul Centrului de Îngrijiri Paliative, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie, 9 noiembrie. Anul acesta, la împlinirea a zece ani de existență a Centrului, parastasul a fost oficiat, în mod excepțional, la Catedrala Mitropolitană, pentru toți cei trecuți la Domnul în toți acești ani.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut