Paradox clujean: Producția scade, dar cifra de afaceri din industrie crește

Datele prezentate de Direcția Regională de Statistică Cluj arată că, în primele zece luni ale anului în curs, indicele valoric ai cifrei de afaceri din industrie, care prezintă evoluţia veniturilor totale, a crescut cu 15,6% față de cel consemnat în aceași perioadă din anul anterior.

Interesant este că, față de același interval din 2021, indicele producției industriale, care reprezintă valoarea producției livrate, a fost de doar 84%. Deoarece indicele cifrei de afaceri include și veniturile realizate din activități secundare, rezultă că acestea din urmă au dat, de fapt, creșterea afacerilor din industrie, și nu valoarea efectivă a producției livrate.

Aceeași evoluție a fost înregistrată și în octombrie, ultima lună a intervalului menționat, când producţia industrială a scăzut cu 14% faţă de aceeaşi lună din anul trecut, însă indicele valoric al cifrei de afaceri a fost cu 12,8% mai mare faţă de cel realizat în octombrie 2021.

De altfel, cam aceeași situașie a fost consemnată pe tot parcursul acestui an: în aprilie, producţia industrială a fost mai mică cu 20,7% faţă de cea realizată în aceeaşi lună din anul anterior, însă indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie a fost cu 12,4% mai mare, în iunie producţia industrială a fost cu 17,6% sub cea din iunie 2021, însă indicele valoric al cifrei de afaceri a fost cu 14,6% mai mare, iar în august producţia industrială din județ a scăzut cu 18,3% faţă de cea realizată în august 2021, însă indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie a fost cu 5,6% mai mare.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut