Paradă militară pe strada Regele Ferdinand din Cluj-Napoca de Ziua Națională

Ziua Națională a României va fi marcată, miercuri, la Cluj-Napoca, printr-o serie de manifestări organizate de autoritățile județene și locale. Din nefericire, din cauza pandemiei, ceremonia militară se va desfășura într-un format restrâns cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea și combaterea efectelor  COVID-19.

Festivitățile vor debuta la ora 11 cu o slujbă de Te-Deum care se va desfăşura în Catedrala Mitropolitană. De la ora 12, la Monumentul Voievodului Mihai Viteazul din Cluj-Napoca va avea loc ceremonialul militar care va cuprinde  prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, după care va fi intonat Imnului Național al României. Vor urma alocuţiuni privind sărbătorirea Zilei Naţionale a României după care vor fi depuse coroane și jerbe de flori (În conformitate cu prevederile Legii nr. 215/2016. După încheierea ceremoniei pot fi depuse coroane și din partea altor entități sau persoane). La final, cei prezenți vor putea asista la defilare cu efective şi tehnică militară pe traseul str. Regele Ferdinand – str. Horea și la survolul aeronavelor Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

Detașamentul de onoare va fi constituit din militari aparținând Regimentului 317 Cercetare „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Alexandru Vaida Voievod”, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și muzicile militare reunite ale Comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și Brigăzii 81 Mecanizată „Grigore Bălan”.

Detașamentul de tehnică va cuprinde transportoare amfibii blindate de cercetare și de infanterie, precum și mijloace tehnice aparținând celorlalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

Ceremonia se va desfășura într-un format restrâns cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Accesul participanților în zona oficială se va face pe baza certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19, în scopul prevenirii contaminării cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, se recomandă publicului care dorește să participe la ceremonie să păstreze distanța de minimum 1 metru între participanți, cu purtarea măștii de protecție.

Festivități militare la Turda

La Turda, ceremonialul militar și religios dedicat zile de 1 decembrie se va desfăşura începând cu ora 12:15, la Monumentul Eroilor din faţa Catedralei Ortodoxe din Turda şi va cuprinde următoarele momente: sosirea delegației oficiale; intonarea Imnului Naţional al României; survolarea spațiului aerian cu aeronave Mig – 21 și elicoptere IAR – 330 PUMA – Baza 71 Aeriană, „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii; serviciu religios ( Te Deum); alocuţiuni; depunere oficială de coroane.

Începând cu ora 17:00, Sărbătoarea Unirii continuă în Parcul Teilor unde va fi aprins iluminatul festiv, va avea loc un recital patriotic, susținut de artiști ai Casei de Cultură T, urmat de proiecția „Turda și Marea Unire”. Seara se va încheia cu momente speciale și focuri de artificii.

La fel ca alte evenimente publice anterioare, manifestările prilejuite cu ocazia Zilei Naționale a României de la Tuda se vor desfășura în format restrâns, cu respectarea strictă a regulilor sanitare și de distanțare prevăzute în reglementările în vigoare la nivel național, privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19. C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut