Panouri fotovoltaice pe tot mai multe clădiri publice din Cluj-Napoca

Aleșii locali clujeni au aprobat un proiect de hotărâre care vizează documentația și indicatorii tehnico-economici, mai exact costurile obiectivului Creșterea eficienței energetice a clădirilor publice, prin realizarea de capacități de producere energie regenerabilă, etapa1.

Concret, municipalitatea își propune să dezvolte în continuare structurile de producere energie și la alte clădiri, fiind vizate clădiri noi sau modernizate în ultimii 5-10 ani, la care nu se mai preconizează intervenții la nivelul teraselor și șarpantelor și la care se poate interveni în sensul amplasării de panouri fotovoltaice.

Discutăm de un proiect pe POIM (n.red Programul Operațional Infrastructură Mare), în care 13 cladiri publice vor avea panouri fotovoltaice, 1399 de panouri, cu o putere totală de 0,76 de megawați, și face parte din proiectele noastre, ale Primăriei Cluj-Napoca de a pune panouri fotovoltaice pe cât mai multe clădiri publice și a asigura independența energetică. Până în acest moment avem puse astfel de panouri pe opt clădiri, deja ele sunt funcționale și produc energie electrică. De asemenea, mai avem in vedere, printr-un proiect pe PNRR, 34 de clădiri publice care vor avea parte de panouri fotovoltaice, pe lângă partea de anvelopare și de creștere a eficienței energetice. Practic, ne propunem ca la toate clădirile publice din municipiul Cluj-Napoca, în perioada următoare, dacă vor fi fondurile necesare, să aibă astfel de panouri pentru a asigura independența energetică și pentru a face economii în această direcție”, a explicat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, pentru Făclia.

Conform proiectului care a trecut de votul de luni al aleșilor locali, pentru amplasarea acestor panouri au fost selectate următoarele clădiri: Școala Ion Agârbiceanu, Colegiul Național George Coșbuc, Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu, Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Liceul Avram Iancu, Liceul Teologic Maranatha, Grădinița Albă ca Zăpada, Grădinița cu program prelungit Floare de Iris, Grădinița cu program prelungit Mămăruța, Creșa Căsuța Iepurașilor, Creșa Patrocle, Creșa Martinel și Casa de Cultură a Studenților.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut