Panouri fotovoltaice la Iclod

În această perioadă, în toate orașele și comunele noastre, în atenția administrațiilor locale se află măsurile de economisire a energiei electrice și a combustibilului. Primăria comunei Iclod, de exemplu, a rezolvat o parte din problemele cu cheltuielile la curent electric. Aproape 50 de panouri solare asigură acum, gratuit, independența energetică la sediul instituției, la școala și la baza sportivă din centrul de comună, inițiativă  valoroasă a  edililor iclozeni.

Un proiect care a vizat amplasarea de panouri fotovoltaice a fost pus în practică în localitatea reședință a comunei de lângă Gherla. Inițiativa a venit în luna aprilie a acestui an, iar în luna august, sistemul a fost pus deja în funcțiune, declara, zilele trecute, primarul Emil Pîrțoc, omul faptelor în localitatea de  pe Valea Someșului Mic. „Cred că Primăria din Iclod e prima din Cluj și una dintre puținele din țară care nu mai are problema facturilor uriașe”. Fără să exagerăm așa este, am văzut și noi la fața locului, cu ocazia deplasării noastre la Iclod. Panourile fotovoltaice asigură acum alimentarea cu energie electrică la sediul Primăriei, la Școala Gimnazială, Casa de Cultură și la baza sportivă Iclod Arena. Este vorba despre un sistem de 12 KWp la sediul Casei de cultură, care va furniza energie și pentru Primărie,  unul de 8 KWp la școală, cu panouri montate pe acoperișul sălii de sport, și altul de 4 KWp, la Iclod Arena, cu panouri montate pe acoperișul vestiarelor. La Casa de Cultură s-au montat 24 de panouri solare monocristaline de 500W, la școală 16 panouri, iar la Iclod Arena, 8 panouri.

Panourile fotovoltaice sunt estimate să producă o medie anuală de 26.172 KWh, cu un cost de producție estimat la aproximativ 1 leu/KWh (0,2 euro). Investiția pentru cele trei sisteme este estimată să fie amortizată într-o perioadă de 5,5-7 ani. Centralele instalate sunt în sistem on-grid, ceea ce înseamnă că vor livra surplusul de energie produsă în sistemul național de energie electrică, urmând să beneficieze de compensarea cantitativă a energiei electrice active livrate și/sau consumate. Costul total al investiției a fost de 131.715 lei + TVA. Lucrarea a fost executată chiar de o firmă din comună, Lemasis SRL.

Primarul Emil Pîrțoc spune că nu se oprește aici cu energia verde și că are în vedere o soluție asemănătoare pentru iluminatul public din comună.

Iată că și în  mediul rural se pot realiza investiții importante în domeniul economisirii energiei electrice. Exemplu de urmat și de alte primării din județ.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut