Pandemia COVID-19 în România. Aspecte clinice și epidemiologice

Sub coordonarea acad. Victor Voicu, a acad. Costin Cernescu și a prof. dr. Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române, la Editura Academiei Române a apărut monografia „Pandemia COVID-19 în România. Aspecte clinice și epidemiologice“.

Lucrarea – „probabil cel mai amplu volum dedicat COVID-19 apărut la nivel mondial până la această dată” – prezintă o sinteză a cunoștințelor științifice la zi, acumulate pe plan internațional și coroborate cu experiența clinică și cercetarea fundamentală a unora dintre cei mai reputați specialiști din România, fiind rodul colaborării a 44 de profesori universitari, medici specialiști și cercetători care sintetizează, în peste 400 de pagini, teme de maximă importanță și actualitate. Dintre acestea: etiologia epidemiei SARS-COV-2, modul de transmitere și factorii de risc, mecanismele patogene, răspunsul imun, tabloul clinic și diagnosticul clinic, diferențial și paraclinic, situația bolilor clinice în contextul pandemiei COVID-19 (bolile cardio-vasculare, hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, diabetul zaharat, obezitatea etc). Capitole importante sunt dedicate tratamentului COVID-19 în secțiile de terapie intensivă, tratamentului cu plasmă de convalescent, dar și unor teme intens dezbătute public, precum impactul infecției cu SARS-COV-2 asupra activității secțiilor clinice non-COVID, inclusiv cele chirurgicale.

„Afectarea complexă a organismului, la niveluri multiple, metodele de tratament care au fost validate de studii științifice, mijloacele de prevenție care și-au dovedit eficiența și multe alte aspecte își găsesc locul în paginile cărții. Scopul acestui efort este ca specialiștii din linia întâi și, prin ei, întreaga populație să beneficieze de progresele pe care știința este obligată să le facă într-un ritm extraordinar de rapid în această criză fără precedent“ – precizează coordonatorul lucrării, acad. Victor Voicu.

M. T.

Articole din aceeasi categorie