Pădurea dintre ziduri și gunoaie

Se construiește frumos în Cluj–Napoca, arhitecții au renunțat la tiparele trecutului și se întrec în a crea noi geometrii ce sporesc nu doar peisagistica metropolitană, ci și confortul acestor pretențioase vremuri.

Municipalitatea investește în infrastructura stradală și rutieră, își pliază eforturile pe discutabilul metrou și caută soluții pentru descongestionarea traficului sufocant al zilelor lumină, adică de dimineața până seara.

Și cum pădure fără uscături nu prea găsești ușor nici prin marile areale silvice ale lumii, și Cluj-Napoca, municipiu reședință de județ și veleității notabile de capitală istorică a Transilvaniei, găsim o mică…pădurice pe B-dul 21 Decembrie, nr. 106, în zona unor clădiri cu oare-și care importanță socială și economică, dar care arată cu degetul către acest jalnic imobil ce stă să se prăbușească în vecinătatea lor.

Schelele din lemn, montate de câțiva ani pentru protecția pietonilor, au început și ele să se șubrezească, iar în interiorul acestei clădiri, părăsită de ani mulți de oștile armatei, se găsesc imense mormane de gunoaie și copaci ce pot fi inventariați în… arealul verde al municipiului.

De fapt „simbolistica” acestui imobil muribund este dată și de înălțimea celor doi falnici copaci crescuți pe acoperiș, dar care nu deranjează pe nimeni. Interesant este și faptul că mascarea rănilor suferite de clădire și a gunoiului depozitat aici se face cu o mare plasă întinsă pe peretele exterior din curtea acestui imobil unde se întinde o mare parcare auto. Ba mai mult, sfânta natură acoperă gunoiul din una din boxele clădirii, cu un tufiș verde ce a crescut în locul ușii care a fost, de bună seamă… arestată de careva.

Și cum o fotografie poate înlocui mii de cuvinte, publicăm aceste imagini ce pot dezvolta reale epidemii, în speranța că vor ajunge sub ochii celor ce primesc retribuții și pentru asanarea gunoaielor și defrișarea arboretului dintre acești pereți răpuși de bătrânețe și indiferență.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut