Păduchii nu au dispărut încă din școlile clujene

În anul şcolar trecut, cea mai răspândită boală în rândul copiilor după venirea din vacanță a fost pediculoza. Mai exact elevi depistați cu păduchi.

Situaţia este prezentată de Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj și are la bază datele obținute după efectuarea triajul epidemiologic după vacanțele școlare. Dacă în general elevii sufereau de diverse boli infecțioase sau micoze, anul trecut cea mai întâlnită boală a fost pediculoza. Astfel, după vacanța școlară din luna februarie a anului trecut au fost examinați 38.697 de elevi. Dintre aceștia 58 au fost depitați cu pediculoze, 33 cu angine, iar 14 cu micoze. La triajul epidemiologic din luna mai 2021 au fost examinați 35225 de elevi, fiind depistați 26 cu pediculoze, 10 cu micoze iar 5 cu angine. În urma vacanței de vară au fost examinați 61.102 de școlari. Triajul epidemiologic a scos la iveală 67 de cazuri de pediculoză, 24 de boli infecțioase, 20 cazuri de angine, 14 micoze.

Și în luna noiembrie au fost zeci de elevi care au venit din vacanță cu păduchi. Astfel, în urma examinării a 49.949 de elevi s-a constata că 48 aveau pediculoză, 13 alte boli infecțioase și 6 micoze. „Au predominat cazurile de pediculoză, în special în mediul rural și la copii din ciclul primar și gimnazial.

În contextul epidemiologic al anului 2021 a scăzut numărul cazurilor de angine acute depistate la triaj, copiii suspecți de infecție SARS-CoV-2 fiind în prealabil identificați de părinți și izolați acasă în vederea stabilirii diagnosticului”, a transmis DSP Cluj.

La evaluarea morbidității cronice în colectivități de copii și tineri, din cei 1535 de copii examinați, 469 au fost diagnosticați cu diferite afecțiuni cronice, afecțiunile cele mai întâlnite fiind viciile de refractie, sechelele de rahitism, astmul bronșic, obezitatea neendocrina, tulburarile nevrotice și de adaptare scolara, hipertensiunea arterială.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut