ORLAN, la Cluj-Napoca

ORLAN, una dintre artistele-vedetă ale Franței, cu o anvergură internațională remarcabilă, este protagonista unei expoziții-eveniment, la Centrul de Interes. Prima expoziție personală a artistei în România – LES FILMS DE SAINTE-ORLAN (curator Horea Avram, producător Florin Ștefan) va fi deschisă publicului în perioada 5 octombrie – 17 noiembrie 2021, în spațiul expozițional generos de la etajul 4 al clădirii de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A. În data de 5 octombrie, accesul publicului va fi permis între orele 18:30-22:00, urmând ca din 6 octombrie până în 17 noiembrie, expoziția să fie deschisă de marți până sâmbătă, între orele 16:00-19:00. Intrarea e liberă!

În data de 6 octombrie, începând cu ora 18:00, artista ORLAN va participa la o masă rotundă, la care vor participa Horea Avram – critic de artă, curator, conferențiar universitar la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Julien Chiappone-Lucchesi – consilier de cooperare și acțiune culturală  în cadrul Ambasadei Franței în România și directorul Institutului Francez din România, Bogdan Ghiu – scriitor, eseist, traducător, Raluca Oancea – critic de artă, curator, lector universitar la Universitatea Națională de Artă din București, Călin Stegerean – eseist, artist, directorul general al Muzeului Național de Artă al României, și Yann Toma – artist și cercetător, profesor de arte vizuale la Universitatea Sorbona din Paris. Accesul este liber, dar va fi limitat sau restricționat în funcție de reglementările în vigoare pentru prevenirea răspândirii Covid-19.

LES FILMS DE SAINTE-ORLAN e o expoziție-eveniment ce pune în prim plan imaginea filmică, filmul ca idee, video-ul ca posibilitate așa cum le instrumentalizează una dintre cele mai importante artiste contemporane din Franța. ORLAN lucrează cu imaginea de sine, cu imaginea în sine propunând narațiuni plauzibile dar absente, ficțiuni auto-hagiografice croite în cheie cinematică. Pentru ORLAN, filmul este o posibilitate pe care o explorează în toate dimensiunile ei: ca mediu și ca expresie artistică, dar și ca imagine care nu poate fi redusă la medialitatea ei, ca o problemă (nerezolvată) a reprezentării, ca potențial de manipulare, ca ficțiune narativă și ficționalizare a corpului.

Expoziția LES FILMS DE SAINTE-ORLAN include lucrări video realizate în ultimii 30 de ani, afișele unor filme cu personaje celebre reale, dar absente, filme care de fapt nu există, coloana sonoră a unor filme care nu vor fi niciodată realizate și o serie de portrete „hibride” ale artistei, dintre care unele extinse în Realitate Augmentată. Un apel pentru scenarii de film, deschis tuturor, va căuta să reunească texte (prezentate apoi în catalogul expoziției) care vor face drumul invers, de la afiș la idee.

Expoziția face parte din proiectul Centrul de Interes – vector al artei contemporane clujene” realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut