Orizontul de timp cel mai optimist pentru Spitalul Regional de Urgență

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a semnat contractul de prestări servicii de supraveghere a lucrărilor de construcții la Spitalul Regional de Urgență Cluj”. Potrivit datelor prezentate de ANDIS, supravegherea lucrărilor la unitatea medicală din Florești va fi asigurată de asocierea Venturo Investment SRL (Leader), Koltek Musavirlik, Darcom Energy Solutions. Valoarea contractului este de 25.253.954,00 lei, fără TVA iar durata este de 134 de luni, adică mai bine de 11 ani.

În vara anului trecut, pentru dirigenția de șantier a Spitalului Regional din Cluj au fost depuse șapte oferte: Ofertant unic: Egis România; Asocierea Venturio Investment SRL (Leader), Darcom Energy Solutions, Koltek Musavirlik; Asociere: TPF Inginerie SRL (Leader), SAS TPF Ingenierie,T.P.F. Engineering; Asocierea Confirm Constructii (Leader), Structur ALL Consulting Napoca; Asociere: Manens S.P.A. (Leader), Studio Altieri S.p.A., Italconsult S.p.A., K-Box Construction Design, Mansart Corporate; Asocierea Initiative Exclusiv Consulting Management (Leader), Padeco Company Limited, Speri Società di Ingegneria e di Architettura S.p.A., Meta Engineering, Eurocerad Internațional; Asociere: Tumas Turk Muhendislik Musavirlik ve Muteahhitlik (Leader), RomCapital Invest, Tecnic Consulting Engineering Romania SRL.

În urma evaluării ofertelor a fost desemnată câștigătoare asocierea Venturio Investment SRL (Leader), Darcom Energy Solutions, Koltek Musavirlik. Surse din interiorul Ministerului Sănătății a declarat pentru Făclia că la finalul lunii aprilie va fi lansată licitația pentru partea a doua a lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență Cluj-Napoca. Practic e vorba de lucrările de construire a clădirii unității medicale.

Aceleași surse au declarat că la mijlocul lunii aprilie va fi emis ordinul de începere a primelor lucrări, urmând ca în 10 mai să demareze efectiv primele escavări pentru pregătirea fundației la Spitalul Regional de Urgență. Cu o valoare licitată de 52.277.047,79 lei (fără TVA), antreprenorul român Ubitech Construcții SRL va realiza lucrări de organizare de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces precum și construcția unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați.

La finalizare, Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafață construită totală de 184.013 mp, din care 176.638 clădirea principală, structurată pe 8 niveluri S+P+5E+Eth, heliport. Suprafața terenului pe care va fi construit viitorul spital este de 143.064 mp.

Clădirea cu funcțiunea spital regional de urgență va găzdui 849 de paturi de internare continuă, organizate în 6 centre multidisciplinare.

Față de valoarea inițială, costurile pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Cluj s-au majorat cu aproape un miliard de lei, ceea ce reprezintă 32 la sută.

Aceste creșteri s-au înregistrat din cauza majorării prețului materiilor prime, a materialelor de construcții, echipamentelor, dotărilor, utilajelor, energiei, combustibilului, etc., în contextul crizei mondiale în domeniu, efectelor colaterale ale crizei provocate de pandemia COVID-19 și al conflictului aflat în imediata apropriere a granițelor României. O altă cauză a creșterii cheltuielor e legată de apariției unor diferențe între soluția tehnică aprobată la faza de studiu de fezabilitate și soluția tehnică definitivată.

Investiția ar urma să se realizeze în 48 de luni, finanțarea obiectivului urmând să fie realizează din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut