Operațiunea Bosphorus: Percheziții, arestări și arme indisponibilizate

Poliția Română, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, a organizat și coordonat o operațiune la nivel european –  Operațiunea BOSPHORUS -, pentru prevenirea și combaterea traficului cu arme, în special a celor de alarmare și semnalizare provenite din Turcia.

La acțiunile derulate sub egida EMPACT (Platforma Multidisciplinară Europeană împotriva Amenințărilor Infracționale), au participat 24 de state europene (Albania, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia și Marea Britanie), care au beneficiat de sprijinul instituțiilor și agențiilor europene de aplicare a legii (Comisia Europeană, EFE-Grupul Experților Europeni în Arme de Foc, Eurojust și Europol). Cu sprijinul Europol, autoritățile implicate au obținut date referitoare la operațiunile comerciale cu arme, efectuate pe parcursul anilor anteriori, astfel încât să poată fi realizate investigații și activități specifice de verificare la nivelul fiecărui stat implicat în operațiune.

„În perioada 2-11 noiembrie au fost desfășurate acțiuni comune, pe parcursul cărora polițiștii din România, Portugalia, Albania și Grecia au efectuat 81 de percheziții domiciliare și verificări individuale, care au condus la 11 arestări, precum și la indisponibilizări de bunuri deținute ilegal. Astfel, în aceste țări, au fost ridicate, în total, 191 de arme, peste 3.700 de cartușe, droguri (canabis și cocaină), țigări netimbrate, un autovehicul, articole pirotehnice și documente de identitate false” – informează IGPR.

Conform aceleiași surse, în România, au fost efectuate 21 de percheziții și 14 controale, au fost indisponibilizate 11 arme și peste 300 de cartușe.

Anterior desfășurării acțiunii, statele participante au desfășurat activități și investigații, care au condus la indisponibilizarea a 1.585 de arme. În România au fost indisponibilizate 61 de arme și 485 de cartușe.

D.S.F.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut