OPERA APERTA la cea de a 7-a ediție. Vom avea oare vreme bună?

Întrebarea își are rostul ei. Ține de acest iunie destul de ploios în ultimele zile, zile de friguros, iar dacă e să mă refer la recent încheiatul festival TIFF, cu destule proiecții în aer liber anulate. În plus, nu uit ediția 2021, când spectacolul cu Traviata a fost oprit din cauza unei ploi rebele, ploaie care a salvat eroina principală de la…moarte.

Sper din suflet și sperăm cu toții ca ediția 2023 să se desfășoare fără incidențe meteo, să vedem și să ne bucurăm de spectacolele programate, interesante, cu titluri atrăgătoare și interpreți din țară și de peste hotare. Plusul, plusul vine din tehnologiile care decodează rolul dirijorului în spectacolul de operă, respectiv instalațiile de artă care vor popula o nouă locație a festivalului. Cu alte cuvinte, vom avea parte de prezența Inteligenței Artificiale, prin care arta și tehnologia își unesc forțele, prilejuind redescoperirea capodoperelor la alte dimensiuni.

Programul celor patru zile este dens, incitant, vi-l supun atenției cu mare plăcere, în ordinea desfășurării lor.

Joi, 22 iunie

Piața Unirii, 20:30

Innamorato di te este seara dedicată muzicii italiene. Invitație făcută de baritonul Florin Estefan, tenorul Eusebiu Huțan și bandeonistul Giancarlo Palena (n. 1995, Atessa, Italia; a început studiul acordeonului la vârsta de 7 ani, cu Mario Stefano Pietrodarchi; studii de perfecționare cu Yuri Shiskin, Miljian Bieletic, Owen Murray…; în august 2016, în Sala Regia a Parlamentului Italian, cu ocazia Zilei Europene a Muzicii, primește din partea președintelui Laura Bordin, Medaglia della Camera dei Deputati, în semn de recunoștință și apreciere a talentului și a rezultatelor artistice obținute; a susținut concerte pe scene din Austria, Belgia, Finlanda, Germania, Anglia, Irlanda, Polonia, Portugalia, Turcia, Serbia, acum România).

Cei trei soliști vor fi acompaniați de Orchestra ONR clujene, prilej de a (re)asculta hit-uri cunoscute precum Vivo per lei, Caruso, Parla piu piano…

Vineri, 23 iunie

Sala Mare a ONR Cluj, 18:30

Este seara celebrului muzical Familia Addams, spectacol al Teatrului Excelsior din București, regia, coregrafia și costumele Răzvan Mazilu, decoruri Sabina Spătariu, light design Costi Baciu. Din distribuția spectacolului fac parte Lucian Ionescu, Camelia Pintilie, Ana Udroiu, Mihai Cheregi, Radu Mitrea, Oana Pușcatu, Mircea Băluță, Maria Alexievici, Doru Bem, Dan Pughineanu.

Piața Unirii, 21:30

Dima Belinski & DS Project Orchestra

Dima Belinski vă este cunoscut, spectacolul serii de vineri propune un divertisment muzical de calitate, melanj inspirat de muzică clasică, pop, rock, jazz, aranjamente originale marca Dima Belinski.

Sâmbătă, 24 iunie

Piața Unirii, 18:00

Este seara (re)întâlnirii cu Maestrul David Crescenzi în cadrul spectacolului Note e parole. Este și o reîntâlnire cu legendele și misterele care-l înconjoară pe cunoscutul Rigoletto, în orice caz, o binevenită întâlnire de colecție.

Piața Unirii, 20:30

Cavalleria Rusticana este producția Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, regia și costumele Szabo Emese.

Duminică, 25 iunie

Piața Unirii, 20:30

Rigoletto! Drama bufonului de curte va fi acompaniată de instalația Sculpting Soundscapes-A Visual Response to Opera, special dezvoltată de Polyhedron, pentru a traduce mișcările Maestrului David Crescenzi. Practic, publicul va înțelege mai bine rolul dirijorului în cadrul spectacolului de operă.

Și încă un amănunt foarte important: cu această inovație, Opera Națională clujeană intră în clubul select al celor mai mari instituții lirice din lume care pun în valoare opera prin puterea tehnologiei-Inteligența Artificială-, alături de The Royal Opera House, Dutch National Opera & Ballet sau Teatro alla Scala/Milano.

22-25 iunie

Parcul Ștefan cel Mare (Parcul Operei)

Interweave-Mapping Visual Polyphonies este proiectul artistic realizat de Polyhedron, care propune o serie de instalații sculpturale interactive amplasate în parc, pe toată durata festivalului Opera Aperta.

Instalațiile sunt realizate de artiștii români Ștefana Hătnean, Liviu Bulea și Tudor Costin.

Demostene SOFRON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut