ONU cere încetarea focului în Nagorno-Karabah

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului a cerut vineri părţilor beligerante din Nagorno-Karabah, unde persistă lupte intense, să se ajungă urgent la o încetare a focului, relatează AFP.

Într-un comunicat, Michelle Bachelet consideră ”foarte îngrijorător faptul că în ultimele zile zone populate ar fi fost vizate şi bombardate cu arme grele în zona de conflict şi în împrejurimile sale” şi solicită ”încetarea focului urgent în faţa impactului asupra civililor”.

Din 27 septembrie, etnici armeni din Nagorno-Karabah şi forţele azere se confruntă din nou în această regiune muntoasă, teritoriu azer locuit de majoritate armeană. Ultimele ore au adus o speranţă de răgaz, preşedinţia franceză asigurând că beligeranţii se îndreaptă ”spre un armistiţiu” vineri seara sau sâmbătă.

Bilanţul oficial a ajuns vineri dimineaţă la peste 400 de morţi, între care 22 de civili armeni şi 31 de azeri.

Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut