Omagiu adus fraților Petreuș

Frații Petreuș, un simbol al folclorului românesc, au fost omagiați, joi seara, în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Facultatea de Geografie din cadrul UBB. În acest context a fost lansat volumul „Folclor și tradiții românești”, semnat de Gheorghe Chindriș.

Printre cei care au luat parte la evenimentul organizat de Asociația Maramureșenilor din Cluj-Napoca s-au numărat Andrei Petreuș, fiul lui Ștefan Petreuș, Marinel Petreuș, fiul Ion Petreuș, Ionuț Petreuș, nepotul lui Ion Petreuș, Victor Bercea, fost director al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, actualul director Flavius Milășan și Adriana Irimieș, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Prezent la eveniment Tiberiu Groza, președintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” a declarat că în timpul studenției a ascultat foarte mult muzica fraților Petreuș. „Pe măsură ce ascultam erau tot mai frumoase cântecele lor și am ajuns să colecționez mai multe discuri și să învăț toate melodiile lor. M-am îndrăgostit de frații Petreuș, de satul maramureșean, iar în 1994, când am înființat Ansamblul folcloric „Dor Transilvan”, primii artiști pe care i-am adus la spectacol au fost frații Petreuș. Cred că a fost o revelație pentru că am simțit sufletul pur românesc în muzica lor. La un moment data i-am invitat acasă și le-am cântat toate cântecele lor, fiind uimiți de modul în care le cunoșteam cântecele”, a spus Tiberiu Groza.

Artista Adriana Irimieș a arătat că frații Petreuș au fost adevărați ambasadori a acestei țări și că au promovat cu cinste și demnitate frumusețea neamului românesc.

„Sunt unul dintre acei români care am ținut Petreușii în sufletul meu și am încercat să promovez cântecele dumnealor în rândul tinerilor”, a spus Irimieș.

Evenimentul a cuprins un moment cu muzică autentică interpretată de artiștii Gheorghe Pârja la vioară, Adriana Irimieș și Feciorii Petreușilor: Marinel, Ionuț și Andrei Petreuș.

Cu această ocazie, Adriana Irimieș a prezentat în premieră un cântec dedicat fraților Ion și Ștefan Petreuș.

Ștefan și Ion Petreuș au fost doi dintre cei patru copii ai familiei Petreuș, din comuna Glod, Maramureș. Fraţii Petreuş au devenit un brand al Maramureşului, iar cântecele lor, interpretate la ceteră și zgondoră, au răsunat în întreaga lume timp de jumătate de secol.

Ion Petreuș a încetat din viață în 2002, la doar 57 de ani, în urma unui accident stupid petrecut în curtea casei.

Deși jumătate din formație a dispărut, jumătatea supraviețuitoare, Ștefan, nu a lăsat brandul Fraților Petreuș să moară. Așa că a continuat să interpreteze cântecele maramureșene, de pe Valea Izei, alături de fiul său, Andrei, păstrând astfel spiritul muzical al familie. Ștefan Petreuș a plecat la ceruri anul trecut în luna iunie.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut