Odisee muzicală în Spațiu

*vineri, 23 iunie* 19:00

În această vineri pășim pe sfere înalte în cadrul penultimului concert vocal-simfonic înainte de închiderea stagiunii 2022/2023, interpretat de Corul de femei și de orchestra Filarmonică clujeană, care, de această dată se va afla sub bagheta dirijorală a invitatului special, Stefan Geiger.

Planetele de Gustav Holst și fragmentele din coloanele sonore ale filmelor: Close Encounters of the Third Kind, E.T.: Adventures on Earth și Star Wars: The Jedi Steps and Finale compuse de John Williams vor transpune publicul într-o călătorie cosmică.

Lucrarea Planetele a compozitorului englez Gustav Holst este o suită orchestrală în șapte părți, fiecare purtând numele unei planete din Sistemul solar, muzica fiind inspirată din interpretarea mitologică a fiecărei planete. Fragmentele din coloanele sonore realizate de John Williams menționate mai sus vin în completarea aceleiași tematici, compozitorul fiind recunoscut pentru capturarea esenței spațiului cosmic în aventurile epice prezentate în filmele semnate de Steven Spielberg sau de George Lucas.

Cornel Groza

Cornel Groza este un dirijor de excepție, care a asigurat conducerea artistică a Corului Filarmonicii de Stat Transilvania începând din anul 1986. Acesta a preluat ștafeta de la maestrul Dorin Pop, fiind discipolul său devotat. În toți acești ani, Cornel Groza a transformat ansamblul într-o formație de înalt nivel artistic, plasându-l cu mândrie printre cele mai renumite din țara noastră și obținând recunoașterea internațională drept o formație de clasă mondială.

Experiența sa ca membru al corului de cameră Cappella Transylvanica din Cluj, încă din anul 1970, i-a oferit o bază solidă și oportunitatea de a se perfecționa în arta dirijorală. A acumulat cunoștințe prețioase, pregătindu-se astfel pentru rolul său ulterior ca dirijor permanent al Corului Filarmonicii de Stat Transilvania.

Cu fiecare concert și fiecare apariție pe scenă, Cornel Groza continuă să impresioneze , consolidând-și reputația de dirijor desăvârșit și cultivând pasiunea pentru muzică în inimile ascultătorilor.

Stefan Geiger

Stefan Geiger are talentul muzical înrădăcinat în genele sale. S-a născut în anul 1967 în Germania, într-o familie în care muzica a fost mereu prezentă. De la o vârstă fragedă de doar cinci ani, a început să exploreze diferite instrumente muzicale precum pianul, vioara, tobele și trombonul. Primul său profesor de trombon a fost chiar fratele său, cu 14 ani mai în vârstă decât el.

Stefan Geiger consideră că a avut privilegiul de a fi crescut într-o astfel de familie dedicată muzicii, exprimându-și recunoștința pentru această oportunitate. Nu a fost nevoit să petreacă ore nesfârșite exersând, ci i s-a oferit șansa de a învăța muzica într-un mod natural și autentic, iar el a profitat din plin de asta. Educația muzicală timpurie i-a deschis porțile către o carieră extraordinară. A câștigat o bursă din partea Fundației academice germane Studienstiftung des deutschen Volkes, iar în urma acestor studii și-a început cariera ca trombonist solo la Bayrische Staatsoper din München. Ulterior, a ocupat același post la NDR Elbphilharmonic Orchestra din Hamburg.

A lucrat ca asistent pentru Christoph Eschenbach, Valery Gergiev și Christoph von Dohnanyi, iar în 1996 a devenit director artistic al Landesjugendorchester Bremen și a dirijat între 2002 și 2007 Orchestra HFK din Bremen (Hochschule für Künste Bremen). Stefan Geiger dirijează numeroase orchestre din toată lumea, printre care și Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania și Orchestra Radio România.

În prezent, Stefan Geiger este dirijorul Orchestri Sinfônica do Paraná și director muzical general al Teatrului Guaira din Curitiba (Brazilia).

 

Mara Alexia MUNTEAN

Foto: Paul Schirnhofer

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut