Obiceiul „conacului”, promovat pe Pârtia de la Mărișel

Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al comunei Mărișel și Asociația culturală „Mărișana”, derulează, în perioada Crăciunului, un proiect cultural amplu, intitulat „Conacul de la Mărișel”, dedicat promovării tradițiilor și obiceiurilor de iarnă din zona de munte a județului în rândul tinerilor.

„În județul Cluj, în zona de munte, la Mărișel, dar și în alte sate din zonă, se mai păstrează «colindatul de ceată bărbătească», inclus în anul 2014 în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. Este singurul obicei românesc din perioada sărbătorilor de iarnă înscris pe această listă. Obiceiul a fost reconstituit de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, care a realizat un film documentar-etnografic, cu implicarea Grupului tradițional «Mărișana» din Mărișel, a autorităților locale și a parohiei ortodoxe. Astfel, prin proiectul «Conacul de la Mărișel» se dorește revitalizarea obiceiului și transmiterea acestuia către tânăra generație, pentru a deveni cât mai cunoscut și apreciat” – precizează organizatorii.

Potrivit etnomuzicologului clujean Mircea Cîmpeanu, denumirea de „conac”, foarte veche, provine de la faptul că jocul de Crăciun se făcea la casa unor gospodari mai înstăriți, în șură, pentru că mai demult nu exista cămin cultural. Acel spațiu de care era nevoie nu se găsea oriunde, ci doar la casa unui sătean mai avut, la o casă mare, ceva asemănător unui conac boieresc. De aici se crede că vine această denumire a jocului satului la Mărișel.

Luni, în a doua zi de Crăciun, de la ora 12:30, la Căminul Cultural din Mărișel participă toți copiii din localitate, care vor îmbrăca straiele tradiționale, dar și tinerii, care vor prezenta obiceiul „junii satului”. Aceștia vor colinda și va fi revitalizat obiceiul „conacului”, cu participarea adulților și veteranilor din localitate. Totodată, pentru desfășurarea obiceiului „conacului”, va fi prezent un grup de instrumentiști din zonă, format din tineri și veterani.

Miercuri, 28 decembrie 2022, obiceiul „conacului” va fi promovat pe Pârtia de la Mărișel. De la ora 15:00, Grupul de colindători „Mărișana” și „Ceata junilor” de la Mărișel, alături de localnici, vor prezenta obiceiurile „colindatul junilor” și „conacul”, în fața turiștilor prezenți.

„La Mărișel, cetele de colindători, alcătuite din câte opt-zece tineri, se formează la începutul  Postului Crăciunului, în fiecare cătun în parte. Tot atunci, fiecare ceată își alege un conducător numit taroste. Acesta este ales după mai multe criterii, printre care experiența și abilitățile de lider. Tarostele are rolul de a veghea la buna comportare a tinerilor din ceată, pe toată perioada sărbătorilor, de a organiza repetițiile pentru colinde, să vorbească în numele cetei, să «grăiască» sau să «alduiască» colacul și să organizeze jocul. Pe lângă grăitor, se alege și o persoană denumită  cal, care poartă în desagi produsele primite, ca cinste, de la gazdele colindate. În ajunul Crăciunului se îmbracă în port popular, iar după amiază junii se adună la casa conacului, unde se întâlnesc cu tarostele, calul și muzicanții. «Conacul» se organizează în a treia și a patra zi de Crăciun și aici participă toți sătenii care au primit junii.

De la casa conacului, în sănii trase de cai,  junii merg, pentru început, la biserică, unde sunt așteptați de preot, care  rostește o rugăciune și de la care primesc binecuvântarea de a colinda satul. La final, colindă în biserică, apoi trec pe la casa preotului, unde prezintă tot ceremonialul pentru prima oară. Apoi, junii, însoțiți de muzicanți, încep colindatul și merg de la o casă la alta, pe jos. Umblă toată noaptea, și fiecare ceată de juni își alege un anumit traseu. Ceremonialul junilor cuprinde salutul tarostelui, corinda de intrare, corinda mesei, corinda fetei, tărostitul cinstei, jocul gazdei, corinda ușii și invitația la conac” – precizează cercetătorii CJCPCT Cluj.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut