O șansă în plus pentru familiile fără locuință din Cluj

În ultimii 20 de ani, „Prima dată ACASĂ” a rămas singurul ONG din Cluj care implementează constant un program de construcții sociale, o misiune care s-a dovedit tot mai dificilă odată cu evoluția pieței imobiliare din această zonă. Asociația vine acum cu vești bune, odată cu un nou proiect pe care îl lansează și care își propune să faciliteze tot procesul de strângere de fonduri pentru locuințele deja în construcție, dar și pentru proiecte viitoare.

Proiectul C.O.R.E. – „Consolidare Online a Resurselor prin Engagement” este derulat de asociația „Prima dată ACASĂ”, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România. Scopul proiectului este să dezvolte o platformă unică de fundraising pentru construcția de locuințe accesibile, pentru a crește veniturile dedicate acestei misiuni. Donatorii vor putea urmări cum sunt utilizate fondurile încredințate, care este statusul lucrărilor și se vor putea înscrie ca voluntari în cazul în care doresc să crească implicarea lor în ajutorarea familiilor. Toate construcțiile sociale realizate de „Prima dată ACASĂ” sunt făcute prin munca voluntară a familiilor, dar și cu ajutorul altor voluntari din comunitate, astfel că fondurile strânse sunt alocate pentru materiale, lucrări de infrastructură sau autorizații.

Tot pentru a susține construcția de locuințe, Asociația „Prima dată ACASĂ” va deschide și un atelier situat pe actualul șantier din Jucu, unde sunt în construcție în prezent șase locuințe în trei clădiri tip duplex. În atelier se vor putea derula activități de prelucrare a lemnului pe tot parcursul anului, ceea ce va duce la o reducere a costurilor și la posibilitatea de a deservi mai multe familii cu aceleași resurse.

„Zi de zi, întâlnim familii în care părinții lucrează de o viață și ar face orice pentru copiii lor, însă care nu pot prin forțe proprii să își construiască, închirieze sau cumpere o locuință cât de cât decentă, din cauza veniturilor «de minimă supraviețuire» pe care le obțin prin muncă. Această finanțare vine la momentul potrivit pentru a ne ajuta, pe de o parte, să mobilizăm mai multe resurse, inclusiv donații și voluntari, iar pe de altă parte pentru a lucra mai eficient și a scădea costurile într-o perioadă în care toate costurile în construcții s-au dublat sau chiar triplat”, spune Andrei Aroneț, directorul de programe al asociației.

Platforma online, atelierul meșteșugăresc și programul de construcție non-profit se vor susține reciproc, fiind cei trei „piloni” pe care asociația se va putea baza pe termen lung în misiunea sa de a mobiliza resurse în favoarea familiilor care nu au avut niciodată condiții decente de locuire.

În ultimii 22 de ani, asociația a construit 7 comunități de locuire socială. Asociația construiește în regim non-profit, astfel că familiile-partener returnează costul subvenționat al caselor în timp de 20 de ani, în rate fără profit, dobânzi sau comisioane, iar banii sunt transferați pentru construcția altor locuințe. Asociația a derulat și proiecte de renovări și reabilitări, prin care a îmbunătățit calitatea vieții pentru sute de familii, precum și proiecte de renovare a unor școli și cabinete medicale din mediul rural, cu peste 10.000 de beneficiari doar în ultimii doi ani.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut