O grădină în mijlocul oraşului

Activitatea la care pe vremuri participa cam totată suflarea de prin cartiere – amenajarea spaţiilor verzi din jurul blocurilor – tinde să devină tot mai mult o amintire, una dintre excepţiile notabile putând fi admirată chiar în centrul Clujului, pe strada Iuliu Hossu.

Pe strada Iuliu Hossu (fostă Pavlov), situată în imediata vecinătate a Parcului Central şi mărginită de Canalul Morii, la numărul 63, poate fi admirată una dintre grădinile amenajate de locatari în spaţiul verde din jurul blocului. “Dotată” cu o mare varietate de arbori din diferite specii, de la frasini, brazi, sălcii plângătoare sau tuia, până la cireşi, vişini, nuci, corcoduşi, castani şi chiar viţă de vie, grădina este înfrumuseţată şi de numeroase flori, trandafirii roşii, buijorii vişinii, lalelele galbene şi stânjenii albaştri fiind tot atâtea pete de culoare care înviorează zona. Şi dacă adaugăm la toate acestea tufele de liliac şi iederă care îmbracă gardurile din apropiere, pe cele de iasomie şi arbuştii de soc, putem avea o imagine de ansamblu a acestei mini grădini botanice.

Locuim aici de 59 de ani, din 1961, de cînd a fost dat în folosinţă blocul. De-a lungul vremii am văzut multe pe aici, iar cu ani în urmă toţi locatarii ieşeam la curăţeni sau la plantat. Acum, din cele 21 de apartamente, doar 7 mai sunt locuite de proprietari, celelalte fiind închiriate, dar, cu toate acestea, reuşim să întreţinem cât putem noi de bine acest spaţiu”, spune unul dintre locatari, un pensionar pe care l-am surprins în timp ce aranja cu grijă câteva noi straturi cu flori. “Nu sunt agricultor de meserie, dar cu timpul am învăţat cîte ceva. Castanul de acolo l-am recuperat din parc, iar cel de lîngă el a apărut după ce am sădit cîteva castane. Din vişin au ieşit încă trei pui, iar anul trecut am avut şi primele vişine de producţie propie”, continuă el.

Însă, grija locatarilor o depăşeşte cu mult pe cea a autorităţilor locale. “Din păcate, Canalul Morii, care se află chiar lîngă noi, este foarte prost întreţinut, iar în timpul verii vacarmul produs de festivalul Untold deranjează pe toată lumea din împrejurimi, nu doar pe noi.” mai spune venerabilul locatar, pe care l-am lăsat preocupat de smulgerea unor fire razleţe, apărute, cine ştie cum, între rândurile ordonate de flori.

V.D.

Articole din aceeasi categorie