O delegați din orașul basarabean Ungheni, în vizită de documentare la Cluj-Napoca

Emil Boc a primit, luni, vizita delegației din orașul înfrățit Ungheni, Republica Moldova la Primăria Cluj-Napoca.

Din delegația condusă de primarul Vitalie Vrabie fac parte Lucia Jardan, specialist în comunicare şi consiliere, Ina Olearciuc, specialist în atragere investiții și Igor Casian, consilier al primarului.

Scopul vizitei reprezentanților primăriei Ungheni a fost de a afla cât mai multe din experiența municipiului Cluj-Napoca în domeniul fondurilor externe, mai exact despre mecanismele de atragere de fonduri, programele de finanțare, donatori și parteneriate. Totodată au fost interesați de activitatea regiilor municipale, de domeniul construcţiilor, a transportului public, drumuri, rețele, cultură, comunicare și promovare. Un alt domeniu a vizat parteneriatele cu agenții economici şi organizațiile nonguvernamentale. Delegația a vizitat cu această ocazie și centre pentru copii cu nevoi speciale.

„Clujul consolidează relația de colaborare cu orașul Ungheni din Rep. Moldova. Lucrăm împreună la „casa noastră comună”, a tuturor românilor. Am avut onoarea de a întâmpina astăzi, la Primăria municipiului Cluj-Napoca, delegația din orașul înfrățit Ungheni, din Republica Moldova, condusă de domnul primar Vitalie Vrabie. Echipa din Ungheni se află în orașul nostru pentru a afla mai multe despre implementarea proiectelor din fonduri europene și variate programe și politici publice ale Primăriei care pot reprezenta modele de bună practică pentru orașul înfrățit. De asemenea, sunt interesați de potențiale parteneriate cu agenți economici, organizații non-guvernamentale, colaborări în sectorul cultural, social și educațional.

Mă bucur de fiecare dată când frații noștri din Ungheni vin în vizită, și că orașul din Republica Moldova arată mai modern și mai european cu fiecare proiect implementat. Relațiile dintre cele două orașe sunt din ce în ce mai bine definite și structurate de la an la an”, a transmis primarul Emil Boc.

 

Municipiului Cluj-Napoca este înfrățit cu oraşul Ungheni din Republica Moldova, din anul 2016. În contextul acestei colaborări, începând cu anul 2017, municipiul Cluj-Napoca a contribuit la reabilitarea Parcului Central din oraşul Ungheni, prin finanțarea unor subproiectele cu sume a echivalentul de 100.000 de euro pentru fiecare etapă a proiectului. Au fost astfel finanțate, subproiectele „Orăşelul copiilor”, „Teatru de vară şi împrejmuiri”, „Construcția unui complex sportiv în Parcul Central din Ungheni”, „Construcţia unui Skate Park în Parcul Central din Municipiul Ungheni”, parte a proiectului Reabilitarea Parcului Central, etapa V. În semn de gratitudine şi ca simbol al relației de înfrățire dintre cele două oraşe, Parcul Central din Ungheni, Republica Moldova, a fost redenumit “Micul Cluj”. În anul 2022, în contextul crizei războiului din Ucraina, municipiul Cluj-Napoca a trimis în orașul Ungheni ajutor umanitar prin produse alimentare, medicale şi de igienă, pentru ajutorarea refugiaților ucrainieni. Finanțarea acestor ajutoare s-a realizat din fondul de rezervă bugetară, aflat la dispoziția Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, în limita sumei de 125.000 lei. În perioada 13-16 februarie 2023, în contextul implementării în oraşul înfrățit Ungheni, Republic a Moldova a proiectului „Dezvoltarea transfrontaliera a transportului prietenos mediului” „HARD/3.1/11”, o delegație condusă de primarul Alexandru Ambros a efectuat o vizită de studiu în municipiul Cluj-Napoca. În acest context, delegația din oraşul înfrățit Ungheni a dorit să cunoască şi să înveţe cât mai mult din experiența Clujului, în mod particular în domeniul infrastructurii.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut