O carte de întâlniri excepționale

Marți, 5 octombrie, orele 13, la Casa Artelor a Fundației Culturale Carpatica (bd. Eroilor nr. 16), în condițiile reglementărilor impuse de pandemie, are loc lasarea volumului ”Jurnal de întâlniri excepționale” (editura Junimea, 2020, Colecția Dialog XXI), de Vania Atudorei, în prezența autorului.

Volumul impresionant de interviuri care ni se deschide în față relevă o fațetă a personalității complexe a profesorului Vania Atudorei – validate și certificate prin diplome și decorații de mare greutate, în domenii diverse, precum acelea de cercetător, manager și expert în domeniul microbiologiei, profesor de vocație, animator cultural, lider comunitar, promotor al relațiilor culturale externe, activist în programe umanitare – anume aceea de ziarist, de reporter pentru publicații și posturi de radio românești din cele două patrii ale sale: România și Canada.

Profesorul Atudorei este înzestrat de la natură cu darul comunicării și al prieteniei, potențate de o mare dorință de cunoaștere, de o cultură de cea mai bună calitate și tradiție națională, de curaj civic și de o generozitate și sensibilitate aparte, caracteristice spiritelor alese. Toate acestea i-au permis să aibă performanțe atât în țara natală, cât și în cea de adopție, să se impună ca lider în mediile profesionale și în comunitățile în care a activat, să ajungă cu ușurință în preajma unor personalități ale culturii și științei contemporane.

În atmosfera sufocantă din Clujul anilor 1980, Vania Atudorei a adus un aer proaspăt și de curaj, ca ziarist voluntar și animator cultural, în cadrul emisiunilor de la Studioul de Radio Cluj, al spectacolelor omagiale în onoarea unor mari artiști ai scenei românești, prin interviuri cu personalități din Basarabia ocupată sau chiar la studioul de radio al întreprinderii de medicamente, unde a difuzat colinde religioase de Crăciun atrăgând asupra sa persecuțiile Securității.

Interviurile din carte sunt, cele mai multe, adevărate bijuterii, create nu atât de amplitudinea personajului intervievat, cât de curiozitatea și inspirația originală și sclipitoare a reporterului, pe care o descoperim cu încântare a fi consonante cu propria noastră curiozitate. Ele sunt o incursiune directă în 50 de ani de istorie din veacurile XX și XXI, crâmpeie și fărâme de vieți ilustre, destăinuiri la ceasuri de poveste tăinuite și într-o vreme, în care nu se putea nici spune și nici scrie totul. Sunt fragmente de timp devenite cu trecerea anilor documente istorice în sine.

În cadrul celor 97 de interviuri grupate tematic, domină cantitativ cele avându-i protagoniști pe artiștii de muzică populară, în mod evident aflați în primul rând aproape de sufletul reporterului. Enumerăm câteva nume dintre cei mari: Ioana Radu, Alexandru Grozuță, Valeria Peter Predescu, Titiana Mihali, Achim Nica, Ion Luican, Lucreția Ciobanu, Mioara Velicu, Emil Gavriș, Angela Moldovan, Sava Negrean Brudașcu, Dumitru Fărcaș, Maria Peter, Ana Pop Corondan, Angela Buciu, Sofia Vicoveanca, Gică Petrescu.

Dintre artiștii de operă soliști și balerini: Maria Bieșu, Ludovic Spiess, Cleopatra Melidoneanu, Jean-Kristof Bouton – baritonul canadian de la Opera din Iași, Iulia Buciuceanu, Mioara Cortez, la care se adaugă stelele internaționale: Amalia Rodriguez, Cesaria Evora, Montserrat Caballé.

Scena lucrării prezintă în continuare pe compozitorul basarabean Eugen Doga, pe actorii de neuitat Tamara Buciuceanu, Mitică Popescu, Jean Constantin, Octavian Cotescu, Nicu Constantin. Arhitecții sunt reprezentați de Dan Hanganu, membru de onoare al Academiei Române, care a schimbat fața Montrealului, scriitorii de Grigore Vieru, Zoe Dumitrescu Bușulenga, ziarista Nicolette Frank, Jan Martenson, scriitor și diplomat suedez, director la ONU, pictorii de Aurel Ciupe, lumea bisericii de IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și părintele Gheorghe Calciu, militant anticomunist, rabinul Alexandru Șafran.

Dialogurile sunt incitante pentru că problematizează și scot din unghere secrete și lucruri grave despre lumea în care am trăit și trăim. Ele arată tristețea sau revolta, bucuria nemărturisită sau resemnarea, mândria de a fi născut pe meleaguri românești și de a purta tradiția străveche în lumea largă. Cartea de interviuri a profesorului Vania Atudorei este o carte pentru toate generațiile, cea tânără având șansa prin felul în care este redactată să își regăsească întrebările de acum. Chiar dacă cineva va spune înainte de a o deschide că internetul este infinit mai captivant, noi îl provocăm la lectură, pentru că Vania Atudorei este el însuși este o personalitate captivantă și orice face el nu poate fi mai prejos. Vania Atudorei nu scrie, ci vorbește cu adevărat!

dr. Ioan Drăgan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut