Nou culoar de mobilitate la Cluj-Napoca

Conceptul de amenajare propus de specialiști pentru culoarul de mobilitate nord, un nou bulevard pe axa est-vest, de-a lungul căii ferate a fost prezentat miercuri, 25 mai 2022, în cadrul unei dezbateri publice organizate sub cupola Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

Noul bulevard se va întinde de la viitor pod Oașului-Răsăritului, pe traseul Răsăritului – Câmpul Pâinii – Pod Ira, pe o lungime de aproximativ 4 kilometri.

Prezent la dezbateri, primarul Emil Boc a declarat că proiectul reprezintă un canal alternativ de mobilitate și va contribui la ceea ce înseamnă dezvoltarea și modernizarea Clujului.

Cetățenii să-și imagineze că pe acest culoar de nord, pornind de la noul pod Răsăritului, care va fi gata anul viitor, până la podul Ira, practic vom avea un nou bulevard cu patru benzi, care va decongestiona tot ceea ce avem astăzi pe această axă est-vest. Acest proiect reprezintă un canal alternativ de mobilitate și va contribui la ceea ce înseamnă dezvoltarea și modernizarea Clujului”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

La rândul său, viceprimarul Dan Tarcea susține că noul culoar de mobilitate are nevoie de multe studii pentru a vedea exact cum vor fi influențate zonele adiacente.

Chiar dacă discutăm doar de 4 kilometri, este un proiect complex pentru că avem foarte multe tipuri de situații: zeci de intersecții, treceri la nivel de cale ferată, sensuri giratorii. Nu este vorba doar o simplă stradă, ci de un culoar de mobilitate care are nevoie de multe studii pentru a vedea exact cum vor fi influențate zonele adiacente”, a subliniat și viceprimarul Dan Tarcea.

Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și coordonatorul CIIC a subliniat că proiectul este unul fanion pentru mobilitatea urbană, care străbate jumătate din oraș, la nord, și care este prevăzut atât în Planul Urbanistic General, cât și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană. „Culoarul de nord se va conecta cu toate proiectele majore de mobilitate propuse de municipalitate”, a explicat Ovidiu Cîmpean.

Din punct de vedere tehnic, proiectul presupune: modernizarea intersecțiilor, amenajarea străzilor Răsăritului și Câmpul Pâinii la un profil de culoar cale ferată (16/21 ml) cu benzi de circulație, piste de biciclete, aliniamente de arbori și mobilier urban; modernizarea rețelei de iluminat public stradal și a sistemului de semaforizare; instalarea unui sistem de management al traficului; se vor amenaja suprafețe în vederea delimitării locurilor de parcare. Zonele verzi propuse ocupă o suprafață de 56.000 mp, iar zonele pietonale se vor întinde pe 45.000 mp. În ceea ce privește pistele de biciclete, acestea vor reprezenta 7,5% din suprafața proiectului.

De asemenea, în proiect va fi intergată rețeaua de transport public urban și se va realiza conecarea la circulația feroviară metropolitană.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut