Noile tensiuni din PNL, văzute de la Cluj

În PNL, se tulbură apele din nou. Mai mulţi lideri ai partidului vor ca Florin Cîțu să plece de la conducere. Ei sunt nemulțumiți de faptul că acesta ar avea o relație proastă cu unii șefi de filiale și primari PNL, și totodată, pentru că ar tensiona atmosfera în coaliţie.

Ce-i drept, săptămâna trecută Florin Cîțu a vorbit public despre necesitatea analizării activității unor miniștri din PNL, sugerând că se impune chiar remaniere, lucru care i-ar fi înfuriat pe unii lideri PNL-iști.

Pe acest subiect, liberalii clujeni, care în trecut l-au susținut pe Florin Cîțu, se abțin, deocamdată, de la prea multe comentarii.

„Nu vorbim de tensiuni! Sunt discuții interne pe diverse paliere iar la momentul potrivit vor fi făcute comunicări publice dacă va fi cazul”, a declarat, pentru Făclia, europarlamentarul Daniel Buda, lider al liberalilor clujeni.

“Rămân constant în decizia mea de a nu comenta public situația internă a partidului. Am procedat așa de fiecare data, inclusiv anul trecut”, a afirmat, la rândul său, deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

Partenerii de coaliție social democrați își doresc o aplanare a eventualelor tensiuni din PNL. „Indiferent de natura conflictelor din interiorul Partidului Național Liberal, dorința noastră este aplanarea acestora în cel mai scurt timp, deoarece bunăstarea cetățenilor este prioritară.

Preocuparea noastră este îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare neavând intenția de a ne implica în conflictele interne ale altor partide.

Urmează să prezentăm în Coaliție un program de măsuri sociale și economice amplu,ce cuprinde acordarea de vouchere pentru alimentele de bază, voucherele pentru elevi sau schema de ajutor de stat pentru decontarea accizei la transportatorii români.

Partidul Social Democrat își dorește stabilitate  pentru a putea guverna și pentru a realiza ceea ce ne-am angajat față de oameni”, a declarat liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, ministru al Apărării, a declarat joi, la Cluj, referitor la posibila schimbare a lui Florin Cîţu din funcţia de preşedinte al PNL, că nu crede că aceasta ar afecta coaliţia de guvernare, deoarece „sunt mai importante ţintele decât persoanele”.

De asemenea, el a afirmat că PSD lucrează „mai bine cu premierul Nicolae Ciucă”, dacă acesta va fi noul preşedinte al PNL.

„Nu cred că vom avea nicio mare deficienţă dacă acest lucru se va întâmpla. Sigur că este treaba membrilor PNL. Noi în coaliţie am avut o colaborare destul de bună, atât cu preşedintele Florin Cîţu, şi evident că lucrăm mai bine cu premierul Nicolae Ciucă, dacă va fi noul preşedinte, nu ştim asta. Probabil că va fi un congres şi vor stabili despre cine este vorba. (…) Cred că în această coaliţie sunt mai importante ţintele decât persoanele, încât nu cred că vom fi afectaţi dacă va fi o schimbare în politica partenerilor noştri de guvernare din acest moment, a PNL”, a declarat Vasile Dîncu.
„Nu ne așteptăm la tensiuni în coaliție. Coaliția are rolul de a pune în aplicare un program de guvernare. Nu comentăm pe marginea unor chestiuni interne de partid”, a declarat și senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

Cât despre foștii parteneri de guvernare – USR, aceștia nu se feresc de comentarii acide. „Era predictibil ca PNL să ajungă în acest punct în ceea ce îl privește pe Florin Cîţu. Vă reamintesc faptul că USR a ieșit de la guvernare din cauza modului în care Cîţu și-a exercitat funcția de premier și a refuzului său de a-și da demisia. La momentul respectiv, au fost mulți lideri liberali care s-au opus coaliției cu PSD și au susținut continuarea guvernării de dreapta. Unul dintri susținătorii declarați ai lui Florin Cîţu a fost și Emil Boc.

Interesant este că mulți din cei care au fost pro Cîţu atunci, acum îi cer demisia.

PNL este partidul-criză astăzi: o criză de imagine, o criză doctrinară odată cu pesedizarea partidului, o criză în gestionarea problemelor din partea miniștrilor PNL etc.

Prin transformarea lui Florin Cîţu în țap ispășitor și sacrificarea lui, PNL speră să distragă atenția românilor de la situația gravă, economic și social, în care ne aflăm.

Asistăm la același tip de spectacol politic al vechilor partide politice – practicarea unui comportament lipsit de transparență și responsabilitate față de cetățeni”, a declarat deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut