Noi tensiuni în Kosovo

Sute de sârbi kosovari au ridicat sâmbătă baricade pe un drum din nordul Kosovo, blocând traficul spre două importante puncte de trecere a frontierei cu Serbia, a anunţat poliţia, informează AFP.

Camioane, ambulanţe şi utilaje agricole au fost aduse pentru a bloca circulaţia, într-un context de tensiuni marcate în ultimele zile de explozii, focuri de arme şi un atac care a vizat o patrulă a poliţiei. Un poliţist kosovar a fost rănit în acest atac.

Potrivit media locale, protestatarii minorităţii sârbe din Kosovo sunt revoltaţi de arestarea unui fost poliţist etnic sârb, suspectat că a fost implicat în atacuri împotriva unor poliţişti kosovari.

Alarme au răsunat în mai multe oraşe populate majoritar de sârbi în nordul Kosovo, pentru a da semnalul de începere a protestului de sâmbătă. Manifestanţi au explicat pentru AFP că ei vor să împiedice „transferul la Priştina” a fostului poliţist arestat.

Ministrul kosovar de interne Xhelal Svecla a declarat că fostul poliţist este unul dintre cei doi suspecţi arestaţi după atacurile împotriva unor patrule de poliţie în timpul ultimelor două zile.

Noile tensiuni au izbucnit după decizia autorităţilor kosovare de a organiza pe 18 decembrie în municipalităţile cu majoritate sârbă alegeri locale, pe care principalele partide sârbe au anunţat că le vor boicota.

La scurt timp după ridicarea baricadelor, preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, a anunţat că a decis amânarea alegerilor locale pentru 23 aprilie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut