Noi dezbateri pe tema copacilor de pe strada Universității

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, în deschiderea ședinței de consiliu local de miercuri, că vor fi organizate noi dezbateri, cu specialiști, pe tema copacilor de pe strada Universității. Acestea vor avea rol consultativ, însă a subliniat primarul, trebuie ascultate toate vocile.

“Știți bine că nu primarul, și nu noi (n.red primăria) decidem dacă un arbore trebuie să rămână sau nu, specialiștii decid dacă arborele prezintă probleme de sănătate și atunci, el trebuie toaletat, (...) De fiecare dată când s-a solicitat o dezbatere publică accelerată sau accentuată pe un subiect, nu am refuzat să o avem. Nici aici, nu am nicio idee preconcepută cu care pornesc la această dezbatere. Vreau doar să discutăm, împreună, eu voi continua dezbaterea. Am avut șase ore de dezbatere cu cei care au dorit din societatea civilă, voi mai avea, săptămâna viitoare, o dezbatere, cu Comisia Tehnică de Urbanism, am solicitat și Comisiei de monumente să ne exprime un punct de vedere, cu caracter consultativ, și după ce vom asculta toate aceste voci, vom lua o decizie corectă, cea mai bună cu putință oentru oraș. E un proces de co-creare. Dacă aveam vreo idee preconcepută, nu organizam dezbatere, dar cred că respectul pentru fiecare voce ne obligă să ascultăm toate opiniile și să luăm împreună decizia potrivită”, a spus Emil Boc.

Anterior dezbaterii maraton de luni seara, municipalitatea a făcut mai multe precizări pe acest subiect: „Având în vedere petiția lansată în spațiul public ce vizează proiectul de modernizare a străzii M. Kogălniceanu și intervențiile de pe străzile Universității și Avram Iancu, facem următoarele precizări: Copacii existenți pe strada Kogălniceanu nu sunt afectați de lucrările de modernizare. Primăria Cluj-Napoca subliniază că în proiect, acești arbori NU au fost prevăzuți pentru tăiere/relocare. Arborii au fost și rămân pe aceleași amplasamente; Cu privire la intervențiile de pe străzile Universității și Avram Iancu; acestea fac parte din proiectul „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente”; cei 29 de arbori care se înlocuiesc din cei 37 existenți se replantează în zone cu deficit de copaci; la finalul lucrărilor, pe strada Universității vom regăsi 49 de arbori, cu 12 mai mai mulți decât în prezent, din următoarele specii: tei, salcâmi și ginkgo biloba; arborii relocați de pe strada Universității sunt transportați în baza RADP, păstrați în containere cu pământ și îngrijiți până la toamnă, când e perioada propice pentru plantare; aceștia vor fi plantați în parcul Colina și pe aliniamentele stradale unde se constată că sunt arbori uscați; extracția se realizează cu un utilaj special, pentru a păstra intact întreg balotul; relocarea arborilor a fost necesară din cauza coborârii cotei străzii, lucru care ar fi dus la rămânerea la suprafață a rădăcinilor copacilor”.

Vești bune despe proiecte de infrastructră

Tot în deschiderea ședinței de consiliu local, primarul a făcut câteva precizări despre stadiul altor două proiecte importante pentru clujeni.

“O veste bună e legată de centura metropolitană a Clujului, tronsonul 1, Avem un câștigător, vrem să vedem dacă se va depune contestație sau nu, în aceste zile expiră termenul, iar până la această oră nu s-a depus nicio contestație, pentru primul tronson al centurii, Cluj-Florești. În măsura în care nu se va depune nicio contestație, și aici, după parcurgerea procedurilor legale, vom putea merge mai departe. O veste bună avem câștigător adjudecat.

O altă veste bună e legată de desemnarea câștigătorului de către CNAIR a legării Clujului de autostradă, un proiect pe care noi l-am susținut, ne-am implicat în obținerea tuturor finanțărilor, plus procesul de emitere a autorizațiilor necesare. Mă bucur să aflu că avem desemnat un câștigător, vedem se va contesta sau nu lucrarea, dacă nu se va contesta, atunci practic se va putea trece la treabă. O lucrare extrem de importantă pentru Cluj-Napoca, și pentru Turda, pe de altă parte, pentru descongestionarea acelui trafic greu. Un câștig uriaș, pentru ce înseamnă mobilitatea în zonă”, a spus Emil Boc.

Primarul a mai precizat că un al treilea aparat cu recompensă de colectare selectivă a deșeurilor funcționeaă și în Gheorgheni, proiectul în sine, la nivelul municipiului Cluj-Napoca fiind un real succes.

Nu în ultimul rând, primarul a mai precizat că Platoul Sălii Sporturilor Horia Demian va fi inaugurat în weekend, clujenii putând să participe la o serie de activități sportive ce se vor organiza în zonă.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut