Noi denumiri de străzi la Iclod

Mereu am scris despre inițiativele lansate de edilii comunei Iclod în domeniul gospodăresc. Iată că la acest sfârșit de an cei care conduc destinele localității de pe Valea Someșului Mic se pot lăuda cu o nouă realizare, care, de fapt, se adaugă la sumedenia de fapte  bune realizate în cursul anului 2022.

În ultima perioadă ulițele din comuna Iclod au devenit străzi, după ce în ultimii ani s-a lucrat la modernizarea acestora și s-au construit trotuare. 101 străzi au acum nume noi în cele cinci sate aparținătoare – Iclod, Livada, Orman, Fundătura și Iclozel. Denumirile străzilor au fost aprobate în Consiliul Local încă în luna martie, când doar un consilier s-a abținut. În prezent, deja se montează tăblițele. La Iclod și Livada operațiunea a fost terminată și urmează să fie continuată și în celelalte sate.

„Am evitat să punem nume de poeți, artiști, oameni politici, pentru că am fi avut nevoie de autorizări speciale, avize, și asta ar fi durat prea mult”, ne-a declarat, zilele trecute, primarul Emil Pîrțoc. „Ne-am întâlnit cu colegii de la Urbanism, Cadastru, cu secretarul comunei și am ales denumiri în funcție de specificul zonei. De exemplu, strada Păcii, între biserici, strada Muncii, spre sediul unei firme, strada Gării, spre gară, strada Poștei, unde a fost pe vremuri poșta. Am încercat, unde s-a putut, să păstrăm denumirile vechi, populare. Am fi făcut toate acestea mai devreme, dar nu s-a putut, până la finalizarea Recensământului. Într-o lună de zile am obținut toate autorizările necesare, de la Prefectură, Evidența Populației Cluj, de la Ministerul de Interne etc” 0 ne-a declarat primarul.

Noile denumiri de străzi au fost transmise la Serviciul de Evidența Populației din Gherla. Persoanele care doresc să își schimbe actele de identitate, în care apare noua adresă, o pot face, chiar dacă documentele nu au expirat încă.

În comună a avut loc, recent, o acțiune cu Ghișeul Mobil, pentru reînnoirea documentelor. Primăria Iclod suportă cheltuielile pentru preschimbarea actelor. Pentru ca localnicii să se familiarizeze cu noile străzi, pe site-ul primăriei a fost publicată o hartă digitală (la Iclod și așa ceva există!). La aceasta se poate ajunge ușor prin scanarea unui cod QR, care poate fi găsit în stațiile de autobuz, la magazine, în locațiile principale din comună.

Noutățile din comuna Iclod nu se opresc aici. În curând, edilii comunei vor demara lucrările la amenajarea a 12 kilometri trotuare noi în  localitatea Livada, urmând ca astfel de investiții să fie realizate și la Fundătura.

Încet-încet, locuitorii Iclodului se obișnuiesc cu noile denumiri de străzi, indicatoarele fiind montate la locuri vizibile.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut