Noi date despre percheziţia FBI pe proprietatea lui Trump

Poliţia federală americană (FBI) a confiscat documente „top secret” în urma percheziţiei la fostul preşedinte Donald Trump, ceea ce ar putea reprezenta o posibilă încălcare a legii privind spionajul, potrivit unor documente judiciare publicate vineri, relatează AFP.

Anchetatorii îl suspectează pe republican că, prin deţinerea ilegală de documente clasificate, a încălcat o lege americană privind spionajul.

Mai multe documente judiciare au fost publicate vineri de un judecător din Florida: mandatul care autoriza percheziţia şi un lung inventar al documentelor confiscate luni de agenţi ai FBI.

Pe această listă este menţionat un set de documente privindu-l pe „preşedintele Franţei”, fără alte amănunte.

Potrivit Departamentului Justiţiei, au fost confiscate 11 seturi de documente clasificate, între care şi unele marcate „top secret”, cel mai înalt grad de clasificare, după clasificat şi secret.

Agenţii FBI au luat peste 30 de obiecte, între care peste 20 de cutii, albume foto, o notă scrisă de mână şi un act de clemenţă pentru consilierul său vreme îndelungată Roger Stone, relatează Reuters.

Mandatul arată că agenţii FBI au cerut să percheziţioneze o cameră numită „Biroul 45” – Trump a fost al 45-lea preşedinte al SUA – precum şi alte camere şi structuri de la Mar-a-Lago.

Agenţii FBI au ridicat luni patru seturi de documente „top secret”, trei seturi de documente secrete şi trei seturi de documente clasificate, indică documentul făcut public vineri.

Operaţiunea, efectuată la reşedinţa lui Donald Trump de la Mar-a-Lago, în Florida, a provocat furia susţinătorilor săi, care au evocat o „persecuţie politică”, precum şi a mai multor republicani de prim-plan.

Joi, ministrul justiţiei Merrick Garland a cerut, într-o luare de poziţie neobişnuită, ca un judecător să facă public mandatul care autorizează percheziţia pentru ca motivele acesteia să fie cunoscute de toată lumea.

Această cerere, foarte neobişnuită, a fost primită favorabil de Donald Trump.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut