Noi condiții pentru donarea de sânge/ plasmă de la persoanele vindecate de COVID- 19

Potențialii donatori de sânge total/ plasmă, vindecați de COVID-19, vor putea fi aleși dintre persoanele care pot dovedi istoricul de infecție cu SARS CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerința că aceștia să fi fost internați în prealabil în spital.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat Ordinul privind modificarea Anexei la Ordinul nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI. Actul normativ modifică cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19, precum și lista documentelor solicitate. De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte două teste RT-PCT negative. Potrivit MS, modificările urmăresc „creșterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge/ plasmă, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă”.

„Pentru ca o persoană să fie admisă ca donator vindecat de COVID-19 trebuie să îndeplinească următoarele cerințe minime: semnarea consimțământului informat pentru intrarea în procedura de selecție în vederea donării de plasmă prin plasmafereză și/ sau sânge total și pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date națională și europeană; prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii; încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislației naționale; intervalul între două donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile” – informează MS.

Recoltarea se va realiza „cu respectarea standardelor actuale din legislația națională în domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui și a componentelor sanguine, respectând totodată principiului donării voluntare neremunerate și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuția și utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19”. Plasma se va administra doar pacienților critici infectați, cu vârsta de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice.

Conform datelor INHT, până în prezent au fost înregistrați peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de COVID 19 – precizează sursa citată.

Ministerul Sănătății a anunțat că va contribui cu date în platforma de raportare a datelor privind recoltarea de sânge total/ plasmă de la donatori vindecați de COVID-19, pusă la dispoziția statelor membre de către Comisia Europeană – EU CCP Database. Informațiile vor fi utilizate „pentru consolidarea dovezilor la nivel UE privind siguranța și eficacitatea acestei terapii”.

  1. T.

Articole din aceeasi categorie