Noaptea Privighetorilor, ediția 2020 – doar în mediul online

Noaptea Privighetorilor – un eveniment prin care Societatea Ornitologică Română (SOR) aduce oamenii în contact cu păsările și natura prin intermediul muzicii, „un tribut adus artei și naturii, deopotrivă” – se va desfășura anul acesta, în 30 mai, în condiții speciale, doar în mediul online, pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române și pe paginile sucursalelor din Cluj, Sibiu și Iași.

„Rețeta evenimentului rămâne aceeași ca în anii trecuți. Chiar dacă nu ne putem întâlni în natură din cauza măsurilor de restricție impuse de autorități, tot ne vom bucura de păsări și muzica lor, de data aceasta, însă, doar în mediul online. Printre activitățile pe care le-am pregătit iubitorilor de natură și înaripate se numără un tur ornitologic virtual, în care vom descoperi păsările comune pe care le putem vedea în oraș. După ce vom asculta și afla informații inedite despre ele, vom încerca să le dăm replica printr-un concert de muzică clasică. Unele dintre ariile pe care le vor interpreta 9 artiști din București și din Cluj sunt opere inspirate de păsări. Evenimentul online va cuprinde și o demonstrație de pictură în acuarelă dedicată atât copiilor, cât și celor mari”, declară coordonatorul proiectului Noaptea Privighetorilor, Dora Domșa.

Concret, programul celei de-a 8-a ediții a evenimentului este următorul: ora 10:00 – Demonstrație de pictură în acuarelă cu pictorul arh. Ovidiu Iovanel; ora 13:00 – Tur ornitologic virtual ghidat; ora 19:00 – Concert de muzică clasică. În prima parte, Alexia Dănăcică (pian) și Valentin Simion (violoncel) – București interpretează lucrări de Camille Saint-Saëns, Frédéric Chopin și Vittorio Monti, iar în partea a doua, Grațiela Aranyosi (vioară), Oana Bădescu (flaut/piccolo), Teodora Buia (vioară), Diószegi Benjámin (pian), Fodor Lilla (violă), Diana Stir (violoncel), Sonia Vulturar (vioară) – Cluj interpretează lucrări de Béla Bartók, Ludwig van Beethoven, Maurice Ravel, Camille Saint-Saëns și Antonio Vivaldi.

***

Primele ediții ale evenimentului Noaptea Privighetorilor au avut loc, inițial, doar la Cluj, iar apoi, în anii ce au urmat, concertele au ajuns și la București, Sibiu și Iași.

„Ideea evenimentului a pornit din Marea Britanie. În 19 mai 1924, violoncelista Beatrice Harrison a convins postul de radio BBC să realizeze prima transmisiune în direct a unui duet dintre artistă și privighetorile din grădina ei. În timp ce interpreta arii din muzica clasică, Harrison era acompaniată de trilurile păsărilor. Experimentul a avut succes în rândul ascultătorilor, concertul reluându-se ani la rând, iar Beatrice primind peste 50.000 de scrisori de felicitare de la ascultători” – precizează organizatorii.

Potrivit acestora, privighetoarea, pasărea care a inspirat denumirea evenimentului, are un repertoriu foarte bogat: poate să producă peste 1.000 de sunete diferite, comparativ cu doar cele 340 ale ciocârliei și aproape 100 ale mierlei. Acest lucru este posibil datorită faptului că partea creierului responsabilă de crearea sunetului este mai mare la privighetoare decât la alte păsări.

***

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie