Noapte de rugăciune la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj

Sute de pelerini au răspuns invitației Preasfințitului Claudiu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, ca, în seara de 14 august 2022, să vină la Mănăstirea Maicii Domnului, Sanctuar Arhiepiscopal Major, din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca, pentru a lua parte la programul Pelerinajului eparhial cu ocazia măritei Sărbători a Adormirii Maicii Domnului.

În curtea frumoasei mănăstiri, în jurul altarului special amplasat pentru acest pelerinaj, s-au unit în rugăciune cu Surorile Congregației Maicii Domnului – congregație de viață consacrată înființată în urmă cu peste 100 de ani în Biserica Română Unită –, zeci de preoți, surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, membre ale Reuniunii Mariane, credincioși din diferite asociații eparhiale, tineri din ASTRU-Cluj, din Misiunea Lux Mundi pentru studenți și cercetași ai munților, copii de la Casa de timp familial „Sfânta Maria” a surorilor CMD, persoane vârstnice, credincioși din parohii ale Eparhiei de Cluj-Gherla.

Pr. Cristian David, capelan al Sanctuarului Arhiepiscopal Major, împreună cu pr. Daniel Avram, preot al Curiei eparhiale, au condus prima parte a programului, constând în Slujba Vecerniei urmată de Paraclisul Maicii Domnului.

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial a prezidat, de la ora 20:00, rugăciunea Sfântului Maslu – „taină de mângâiere și de alinare”, pe care a oficiat-o împreună cu un sobor de preoți. Înainte de a începe puternica rugăciune tămăduitoare a Bisericii, ierarhul a mulțumit credincioșilor pentru efortul făcut, de a se afla în această zi „în Sanctuarul Maicii Sfinte”, unde au adus rugăciunea lor – „cel mai frumos dar la aniversarea Nașterii Maicii Sfinte la Cer, a Adormirii Maicii Domnului sau a ridicării ei cu trupul și cu sufletul la Cer”.

Și pentru că, în prima sa parte, programul a fost secondat de tunete și fulgere ce brăzdau cerul fără însă a perturba buna desfășurare a pelerinajului, a spus: „Vreau să-I mulțumesc Bunului Dumnezeu și Maicii Sfinte că ne-a ferit de vânturi, de ploaie, de furtună, în această seară. Să-i cerem să ne ferească mai ales de furtunile care se abat asupra noastră într-o viață de om”. A îndemnat: „Să căutăm ajutorul lui Dumnezeu și, în același timp, să primim ceea ce se întâmplă în viața noastră, știind că nimic, nici o furtună, nici o suferință, nici chiar moartea nu ne poate separa de iubirea lui Dumnezeu”.

Rugăciunea a continuat întreaga noapte, au fost momente cu mare încărcătură spirituală, precum ungerea cu ulei sfințit de către ierarh a fiecărui credincios și, mai târziu, după ce tinerii și surorile au înălțat sufletele celor prezenți la Cer cu o Oră de Adorație Euharistică pe care au ținut-o, s-a făcut „celebrarea luminii”, la care toți pelerinii au primit de la Episcop lumina, simbol al Luminii lui Cristos.

La Sărbătoarea Adormirii Preacuratei s-a continuat, și prin această a II-a ediție a Pelerinajului eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului, o tradiție dintotdeauna a Bisericii, cea a pelerinajelor în cinstea Preasfintei Fecioare Maria la Sanctuarele ce-i sunt dedicate. Această frumoasă tradiție în Eparhia de Cluj-Gherla s-a consolidat și a luat amploare prin șirul pelerinajelor, de zeci de mii de credincioși, conduse de Episcopul Iuliu Hossu, fericit martir la Mănăstirea Nicula, începând de după 1917, și până la arestarea sa și confiscarea Mănăstirii Nicula de către regimul comunist, în 1948.

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a încredințat: „Isus și Maica Sfântă sunt astăzi, aici, cu noi, și sunt în fiecare clipă din viața noastră, mai ales atunci când noi le cerem acest lucru. Asigurăm întreaga Biserică de rugăciunea noastră și de comuniunea spirituală”.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut