Muzică | Regal de muzică clasică la Gherla

În municipiul Gherla continuă seria concertelor estivale, spre bucuria şi satisfacţia amatorilor de muzică clasică. Organizatorii oferă şi în această vară un bogat program de manifestări artistice, așa cum a fost şi în weekendul trecut, când în cadrul celei de-a II-a ediţii a Festivalului Armenopolis, în frumoasa Biserică Romano-Catolică (Franciscană), a avut loc o reuşită seară de muzică clasică.

Reprezentația a debutat cu o surpriză plăcută, micuţul de 7 ani, Ştefan Rus, elevul profesoarei Kovács Hajnal, secția Gherla a Școlii de muzică Augustin Bena din Cluj-Napoca, oferind publicului un recital de excepţie la pian. În repertoriul talentatului instrumentist au figurat piesele Sonatina de L.V. Beethoven, Menuet de J.S. Bach şi Studiu de C. Czerny. Având în vedere că elevul de clasa a II-a studiază pianul doar de doi ani, interpretarea lui sigură a atras simpatia şi aprecierile asistenţei care a umplut până la refuz lăcaşul de cult de pe strada Bobîlna, reabilitată recent.

A urmat evoluția de înaltă clasă a dirijorului corurilor bisericilor armenească și romano-catolică din localitate, clujeanul Molnár Árpád, care a interpretat la orgă trei piese ale compozitorilor J.S. Bach, J. Pachelbel şi D.N. Johnson, dânsul mai susținând un concert în biserica respectivă și în luna iulie. Domnia sa se bucură deja de popularitate în urbea de pe Someş, de 12 ani slujind programul muzical al slujbelor duminicale din bisericile Armenească şi Romano-Catolică.

Evenimentul de muzică clasică de la Gherla a avut parte şi de oaspeți clujeni, prezenți în premieră în fostul Armenopolis. Este vorba de cunoscuta orchestră „Transilvania Philarmonic Brass” din Cluj-Napoca, o formaţie deosebit de valoroasă, formată din 5 instrumentişti cu experienţă, care a constituit sarea și piperul manifestărilor cultural-artistice ale Festivalului Armenopolis. Aplauzele frenetice ale melomanilor gherleni de la sfârșitul concertului spun mult despre măiestria artistică a celor 5 muzicieni ai grupului clujean, care au promis că vor mai reveni în orașul de pe Someș.

La concertul de muzică clasică din Biserica Romano-Catolică Gherla au asistat şi membrii delegaţiei orașului Forcheim din Germania, localitate înfrățită cu municipiul Gherla, care, la fel, au avut numai cuvinte elogioase la adresa interpreţilor.

Szekely Csaba

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut