Muzică | Redescoperind bucuria vieții

”Există doar două căi de a-ţi trăi viaţa. Una, ca şi când nimic nu e miracol, cealaltă ca şi când totul e un miracol”, spunea cândva Albert Einstein. Marți, 4 octombrie, începând cu ora 18.00, Auditorium Maximum din Cluj-Napoca readuce în prim-plan atmosfera specifică fiecărui concert Young Famous Orchestra și mult-așteptata interacține cu dirijorul Vladimir Agachi.

De data aceasta, demersul muzical are menirea de a ne reconecta la acea dimensiune a sinelui care nu a uitat că viața e bucurie, e magie – iar această magie stă în puterea noastră. Vom porni într-o călătorie muzicală vivace, plină de energie, intensitate și forță, anunță organizatorii, pe parcursul căreia vom restabili conexiunea cu sufletul pur care știe să se joace, știe să se bucure și știe că fiecare zi e o nouă lume.

De data aceasta, dialogul orchestră-public va începe încă de la sosirea publicului și va continua pe parcursul întregii seri. ”Bucuria Vieții” va surprinde publicul cu un concept inedit de eveniment ce va transpune spectatorul într-o lume în care emoția înaltă este cuvântul-cheie.  Încă de la înființare, Young Famous Orchestra a venit cu un concept inovativ de spectacol, unic în România, caracterizat prin originalitatea demersului, interacțiunea cu audiența și dorința de accesibilizare a muzicii clasice pentru publicul larg și, nu în ultimul rând, apropierea de publicul  tânăr, se mai arată în prezentarea organizatorilor.

Young Famous Orchestra

Fondată în 2015 de către charismaticul dirijor Vladimir Agachi, Young Famous Orchestra este cea mai tânără și dinamică orchestră din Transilvania, beneficiind de înalt patronajul Universității „Babeș-Bolyai”, precum și de parteneriate valoroase cu instituții publice și de cultură locale (Primăria Cluj-Napoca, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”). Artiștii reuniți sub bagheta YFO au concertat în cadrul unor evenimente inedite alături de Dan Grigore, Daniel David, Irina Margareta Nistor, Sânziana Mircea, Paul Andre Bempechat, Analia Selis, Omar Massa, Mariano Castro, Ilian Gârneț, Bogdan Bob Rădulescu, David & The Six Martini. Concertele Young Famous Orchestra au adus în sală aproximativ 14 000 de persoane.

Vladimir Agachi

Vladimir Agachi este unul dintre cei mai activi tineri dirijori români, formarea sa muzicală fiind marcată de perfecționarea la Staatsoper Berlin sub îndrumarea unuia dintre marii dirjori ai lumii: Daniel Barenboim. Aparițiile sale sunt caracterizate de o deschidere specială către public: caracterul formal și adesea sobru al concertelor de muzică clasică este înlocuit de un dialog cald cu spectatorii, de o prezentare inedită și neconvențională a partiturilor pe care le dirijează. Publicul este deseori invitat să facă parte în mod activ din fenomenul muzical, fie așezat în orchestră, fie chiar ca dirijor. Palmaresul artistic este conturat de concerte alături de filarmonici din România și internaționale (Porto, Wroclaw, Boston, Haifa, Arklangelsk, Piura), precum și obtinerea unor burse internaționale, printre care participarea la prestigiosul festival de la Tanglewood (SUA). În prezent, Vladimir Agachi este cadru didactic – lector universitar al Universității din Oradea, Facultatea de Arte, Departamentul Muzică.

Expoziție Matei Agachi

Tot în cadrul concertului găzduit în sala Auditorium Maximum, putem admira expoziția semnată Matei Agachi, intitulată „Spațiul cosmic – între lumina cunoașterii și lumina spiritului”.

Absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, secţia Pictură (2008), Matei Agachi este în prezent este cadru didactic al aceleiaşi instituții de învățământ superior. După absolvire, artistul a fost o prezență constantă în cadrul diferitelor expoziţii colective şi personale, atât în România (2011), cât şi în centre artistice internaţionale din Franţa (2012) şi Bulgaria (2018). Creaţia sa include şi ilustraţia de carte, Matei Agachi ilustrând un volum de proză (2010) şi unul de poezie (2014).

Evenimentul „Lebensfreude – Bucuria vieții” este realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, sub patronajul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Partener: Filarmonica de Stat ”Transilvania”.

Biletele pot fi achiziționate de pe www.eventbook.ro și de la casieria Cinematografului ”Florin Piersic”.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut