Muzeul Păpușilor, timpul lecturilor, timpul spectacolelor

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

10-27 iunie

Cea de a 15-a ediție a Muzeului Păpușilor, expoziție organizată de Teatrul de Păpuși ”Puck”, și-a deschis oficial porțile joi, 10 iunie, deschidere la care am avut prilejul de a mă întâlni cu primii vizitatori. Șiam văzut chipuri fericite, zâmbitoare, am auzit întrebări peste întrebări, curiozitatea fiind la ea acasă.

Muzeul Păpușilor este o întoarcere în timp, anii copilăriei, ani în care bunicii și părinții ne citeau primele povești și povestiri, basme și legende, ani în care am fost duși la primele spectacole de teatru de păpuși și marionete, devenind, tot în timp, spectatori fideli. Au fost și ani în care, odată cu decifrarea literelor alfabetului, am ajuns să citim de unii singuri, Frații Grimm, Ion Creangă, Hans Christian Andersen, Rudyard Kipling, A. A. Milne, Antoine de Saint Exupery.

O incursiune în Muzeul Păpușilor obligă la reclecturarea minunatelor cărți ale copilăriei. Iar copiii care încă nu au văzut un spectacol păpușăresc, au ocazia de a se familiariza cu povești nemuritoare, în care eroi legendari înving prin bunătate și altruism. Pentru că sunt povești cu final fericit, așa cum trebuie să fie copilăria fiecărui copil.

Ediția 2021 propune nu mai puțin de nouă decoruri, mă refer la ”Ursul păcălit de vulpe” (scenografia Cătălina Chirilă, regia Delia Glavițchi; 2013), ”Scufița Roșie” (scenografia Epaminonda Tiotiu, regia Bogdan Ulmu; 1998), ”Muzicanții din Bremen” (scenografia Marian sandu, regia Traian Savinescu; 2010), ”Crăiasa Zăpezii” (2013; scenografia Epaminonda Tiotiu, regia Traian Savinescu), ”Motanul vrăjitoarei” (2002; scenografia Marian Sandu, regia Decebal Marin), ”Punguța cu doi bani” (2006; scenografia Marian sandu, regia Deccebal Marin), ”Șoricelul fără frică” (2017; scenografia Tunde Tomos, regia Urmanczi Jeno), ”Elefănțelul curios” (scenografia Botar Edit; regia Koblicska Kalman/1981, Varga Ibolya/2001), ”Ursulețul Winnie Pooh” (1969; scenografia Botar Edit și Valentin Codoiu, regia Kovacs Ildiko).

De interes sunt afișele spectacolelor care au ținut și țin afișul stagiunilor ani la rând, mă refer la ”Micul Prinț”, ”Rățușca cea urâtă”, ”Capra cu tei iezi”…), fotografiile din diferite spectacole sau schițele de decoruri, de păpuși, costumații, întregul arsenal de elaborare al spectacolului.

Nu în ultimul rând, trebuie să menționez posibilitatea de a vedea live, spectacole ale Teatrului ”Puck”, înregistrări care vor trezi interesul copiilor și nu numal al lor.

Muzeul Păpușilor și-a deschis porțile. Nu aveți decât un singur lucru de făcut, să-i treceți pragul!

Demostene Șofron

PapusiPuck1 PapusiPuck2 PapusiPuck3 Papusi4 PapusiPuck5 PapusiPuck6 PapusiPuck7 PapusiPuck8 PapusiPuck9
<
>

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut