Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei | Colecția egipteană, din nou în atenția publicului

Instituția muzeală clujeană invită pasionații de istorie antică, mici și mari deopotrivă, la deschiderea expoziției tematice Zei și muritori din Egiptul Antic, vineri, 2 septembrie, începând cu ora 13.00.

Într-un cadru inovativ, dotat cu aplicații multimedia, tehnică modernă și interactivă, vizitatorii vor putea admira exponate din colecția egipteană a MNIT, piesa centrală fiind o mumie umană în sarcofag de lemn pictat, descoperită la Gamhud, în Egiptul de Mijloc. Regăsim, de asemenea, obiecte votive, de uz cotidian și obiecte funerare, se arată în comunicatul de presă.

Piesele de colecție, care ascund o istorie de peste două milenii, au fost donate Muzeului Ardelean în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Printr-o vizită la Muzeul de Istorie, putem afla, totodată, unele detalii interesante despre tehnicile de mumificare și rolul acestui ritual în credințele egiptenilor, totul prin intermediul unui film documentar dedicat.

Pentru cei mici, organizatorii au pregătit un spațiu destinat activităților de pedagogie muzeală, unde vor avea loc ateliere pe tema Egiptului Antic.

Expoziția actuală, Zei și muritori din Egiptul Antic, se înscrie într-un amplu proiect de cercetare și restaurare a pieselor din Colecția Egipteană a MNIT, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Ulterior deschiderii, expoziția se va putea vizita în programul de funcționare a muzeului, de marți până duminică, între orele 11.00-18.00, ultima intrare fiind la ora 17.30.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut